Sebadoh - Act Surprised

Dangerbird Records

Act Surprised

Drie mannen van middelbare leeftijd op een bank in een winters verdord park. Dat is het weinig dynamische beeld dat we op de hoes van ‘Act Surprised’ zien. Nog voor je hem uit de hoes kan halen, stelt de tweede plaat van Sebadoh in twintig jaar de ambities al bij. En eigenlijk klopt het plaatje - in beide betekenissen van het woord - helemaal. Niets hoeft, alles mag. 

Lou Barlow knoopt sinds een paar jaar de eindjes weer aan elkaar als bassist van Dinosaur Jr., terwijl Jason Loewenstein zich met de (trage) regelmaat van de klok uitleeft op een soloplaat. Maar heel af en toe wordt het moederschip Sebadoh nieuw leven ingeblazen. Zes jaar na het erg puike ‘Defend Yourself’ is er eindelijk de opvolger, ‘Act Surprised’.

Een paar seconden van openingstrack Phantom volstaan om je terug thuis te voelen in de lo-fi-trein die trager voorschrijdt dan de haastige wereld daarbuiten. Geen topsong, wel vintage Sebadoh. De vooruitgeschoven single Celebrate The Void haalt het tempo naar beneden richting een vanouds mijmerende Barlow. Het Sebadoh waar het knus vertoeven is. De plaat kabbelt rustig verder met songs die best wel catchy in de oren binnendringen, maar nooit echt blijven hangen.

Halfweg keert Fool het tij. Een bijna-oorwurm. Net iets te tegendraads om een radiohitje te worden, maar dat is niet erg, want Sebadoh gedijt het best in een oneerlijke wereld. Van een oneerlijke wereld gesproken: Sebadoh wordt al te vaak voorgesteld als de band van Lou Barlow, maar een song als Raging River bewijst nog maar eens het zwaar onderschatte aandeel van Jason Loewenstein in de band (het is ook geen toeval dat onze favoriete Sebadoh-songs door de decennia heen vooral van zijn hand zijn - Lou mag hier gerust not too amused over zijn).

Een meesterwerk in het oeuvre van Sebadoh is deze ‘Act Surprised’ niet geworden, maar de plaat bevat voldoende spontaniteit en eigenzinnigheid om blij te zijn met de band. Ironisch genoeg klinkt het alsof deze groep uit de vorige eeuw de aan hen schatplichtige nakomelingen als ons eigenste Peuk terug willen bijbenen. Hey hey my my, indierock will never die!

De digitale versie van de plaat bevatte geen bijsluiter, maar we geven je graag een voorschrift mee om ook een dosis Sebadoh live in te nemen. En dat kan op vrijdag 27 september in Trix.

27 mei 2019
Christophe Demunter