Rolling Blackouts Coastal Fever - Endless Rooms

Sub Pop Records

Endless Rooms

Down Under boven met Rolling Blackouts Coastal Fever en 'Endless Rooms'

Tegenvoeters hebben een ontiegelijk groot talent voor kwikzilveren popmuziek met weerhaakjes, dat werd reeds in overvloed bewezen door The Triffids, The Go-Betweens of The Church. En sinds enige tijd mag je daar ook rustig Rolling Blackouts Coastal Fever aan toevoegen, want zij zetten die traditie lustig voort met 'Endless Rooms'. 

De groep uit Melbourne bewijst intussen al drie platen lang dat ze waardige opvolgers zijn van voornoemde groepen. We zagen hen eerder al in de Lift op Pukkelpop gloriëren in 2018, toen ze ons op het middaguur al stevig bij de keel hadden. Zachtjes maar gedecideerd. De geest van The Go-Betweens zweefde heel herkenbaar door de sound heen (inclusief de zwaar gemiste Grant McLennan). "Melbourne's finest guitars", noteerden we toen. 

Nieuwe plaat 'Endless Rooms' borduurt geduldig verder aan hetzelfde mooie, sonische tafelkleed en klinkt opnieuw behoorlijk vrolijk voor hun doen. Quasi-gezonnebrande indie met veel gitaar - ze tellen drie zanger-gitaristen in de rangen - maar als je goed en herhaaldelijk luistert, hoor je toch ook donkere tonen achter de façade doorklinken.

Het is allemaal nog ietsje rijker georchestreerd en gearrangeerd, zoals blijkt op The Way It Shatters, de openingssingle van het album en wat ons betreft mag het onmiddellijk opgevolgd worden door het licht-melancholische Open Up Your Window, dat het mooiste van The Chills moeiteloos navolgt: kwinkelende winkelende gitaarloopjes die zich heerlijk een weg banen in twee minuten en acht seconden. Soms moet het niet langer duren. Fran Keany, Joe White, Marcel Tussie en de gebroeders Tom en Joe Russo doen op 'Endless Rooms' wat ze het liefste doen: “Chasing down songs in a room together”.

Maar ook als ze jakkeren en jagen, zoals in Saw You At The Eastern Beach of Vanishing Dots verlang je naar een dampige clubsfeer om dit live mee te maken. Vreemd ook dat de groep, ondanks de vele lockdowns en restricties, die ze sinds het ontstaan in 2018 moesten doorstaan, toch een hoge dynamiek en creatieritme weet te behouden. Misschien zelfs dankzij deze beperkingen.

De plaat werd opgenomen en door de groep zelf geproduceerd in complete isolatie in een huisje van de familie Russo in de Australische bush op meer dan twee uur rijden ten noorden van Melbourne, gedicteerd door aanwezige elementen als regen, vuur, vogels en wind. Ze noemen het derhalve bijna een anti-concept-plaat, aangezien de songs de kale ruimtes, de "endless rooms" vullen met ongekende mogelijkheden.

Dat deze tegenvoeters nog vele ruimtes mogen vullen. Wij horen ze maar al te graag weerklinken. Derde plaat van Rolling Blackouts Coastal Fever en derde keer bull’s eye”.

15 april 2022
Laurens Leurs