Quantum Fantay - Tesselation Of Euclidean Space

Progressive Promotion Records

Apetrots zou het land moeten zijn op Quantum Fantay. Het instrumentale spacerockgezelschap uit Lokeren staat al jaren internationaal geseind, en dat is niks te vroeg. Op ‘Tesselation Of Euclidean Space’ – wat een zááálige titel – kijken ze terug naar het verleden en heien ze tegelijk de landingspoten van hun ruimtetuig in nieuwe grond. 

Tesselation Of Euclidean Space

‘Tesselation Of Euclidean Space’ betekent ook de terugkeer van een voltijdse fluitiste (Jorinde) en het addendum van een saxspeler (Nette Willox). Die verrijken het palet en benadrukken nog krachtiger het ruimtelijke en dynamische geluidsbeeld uit de Mushroomland-studio van toetsenist Pieter ‘Pete Mush’ Van den Broeck. Die heeft de regie strak in handen zodat de heldere mix nooit uiteenvalt in een potpourri.

Kleurrijke en eclectische soundscapes bepalen al vijftien jaar het signatuurgeluid van deze Vlaamse klazen. Na de exploratie van wereldmuziek op ‘Terragaia’ en de excursie richting dance, goa en techno door live muzikanten op 'Dancing In Limbo', verlegt men op deze derde schijf voor het Duitse label PPR de aandacht naar de klassieke, progressieve rock.  

Schatplichtig aan eerder werk begint Tessellate nochtans in typische QF-modus met een reggae-groove vooraleer lokale gitaarheld Tom Tas zijn schietijzer bovenhaalt. Manas Kavya trekt die lijn door, afwisselend met lyrisch fluitspel. Astral Projection belicht Van den Broecks klaviervaardigheden en het interactieve groepsspel. Hoofdschotel is het vierluik Skytopia. Eerst trekt Azure de lucht open als op een warme oktoberdag. Laputa is een duel tussen fluit en klassieke gitaar. Na een koortsachtig Ignis Fatuus rondt de band – je bent eclectisch of je bent het niet – versterkt door sax, af met de funk van Empyrean.  

Met deze zevende, interstellaire release richt Quantum Fantay zich ook tot een traditioneler progpubliek, zonder de oude fans te ontgoochelen. ‘Tesselation Of Euclidean Space’ is een supernova in het magische universum op planeet Mushroomland.  

18 oktober 2017
Christoph Lintermans