Portland - Departures

Pias Records

Departures

Vlaanderen heeft nood aan droompop. Al sinds mijnheer Alex Callier in de jaren negentig dat stofzuigerbandje voorstelde. En dat hebben Portland - Jente Pironet en Sarah Pepels - goed begrepen. Al is het voor hen wel een heel vreemde droom aan het worden. Want waar het debuut nog ging over ‘Your Colours Will Stain’, werd de opvolger ietwat onheilspellend ‘Departures’ getiteld. Het hing in de lucht: waar muzikale vriendschap uitmondde in een heuse liefdesrelatie, brak het hart onder druk. De struggle om te overleven, bleek te hard. Net na uitkomst van deze broken romance plaat, kondigde Sarah aan Portland te verlaten.

“You look so happy, pretty baby”, gaat het in Good Girls. Meteen de rode draad doorheen deze hele plaat. Het lijkt allemaal koek en ei in de mooie, zwevende en lentefrisse droompop van het duo. Dat is het dus helemaal niet. ‘Departures’ is een kwetsbare plaat, waarin Jente en Sarah de gevoelens blootleggen. Waarin titels als Never Leave, Last Trip of Sensational extra hard door de ziel snijden. Je voelt onderhuidse hoop en het verlangen dat alles nog goed komt. Hoewel even later woorden als “Tell me when it ends / So that you don’t have to pretend” al een heel andere teneur hebben.

En dan komt de ontdubbelde, glijdende fluisterzang van afwisselend man of vrouw extra hard aan. Of lijkt de wond helende zalf van galmende doezelsynthesizers niet te pakken. Op relationeel vlak dan. Want op één of andere manier wordt de magie rond Portland daardoor enkel maar sterker.

Voor deze tweede plaat trok de band naar Londen om de internationale sound eingszins te verrijken. We hadden bijna “aan te scherpen” geschreven, maar enige scherpte moet je op deze plaat niet zoeken. Portland zorgt een dozijn liedjes lang voor een gemoedelijke melancholie. De ene keer meer uptempo dan de andere. Maar telkens met een gemoedelijke gloed waar je enkel maar blij van kan worden. Al dreigt het gevaar dat je net iets te ver ondergedompeld geraakt in de zachte melodieuze strelingen van gelukzaligheid en zo de finesse van een Slowdive-alike als Alison een beetje mist. Of het donkere, gloomy new wave nummer Serpentine. Misschien nog wel een hoogtepunt op ‘Departures’ dat achteraan wat verscholen ligt.

Om maar te zeggen dat het verhaal gelukkig helemaal niet voorbij is. Terwijl de laatste stuiptrekkingen als koppel te ontdekken zijn in het populaire VTM-programma 'Liefde Voor Muziek' (met opnames, die dateren van vorig jaar), worden alvast nieuwe toekomstplannen gesmeed om festivaloptredens op ondermeer Cactusfestival en Rock Werchter even “sensational” te maken als gepland. Benieuwd.

4 mei 2023
Johan Giglot