Peuk - Peuk

Fons Records

Peuk

Het is een publiek geheim dat Kurt Cobain en Courtney Love in november 1991 in de backstage van de Gentse Vooruit al copulerend werden betrapt en dat - toeval bestaat! - ongeveer negen maand later ene Frances Bean het levenslicht zag. De ware toedracht kwam ruim vijfentwintig jaar later aan het licht: het échte bastaardkind werd te vondeling gelegd, heet gewoon Nele Janssen en schonk haar illustere, mythische ouders een prachtig kleinkind: Peuk. Toch een ietwat originele naam? Twee zaaddonoren inlijven, vonden we al even ongebruikelijk. Niet dat we Jacky Willems (basteelbal) en David Schroyen (drumteelbal) slechte krijgers vinden.

Enfin, nu wilt u wellicht weten of Peuk een rustige kleine is? Neen. Neen. Peuk ademt lawaai, braakt gekrijs en schijt punk. Peuk fladderde ook in de platenkast van opa Kurt zaliger en klinkt dus ook heel veel als The Breeders (is dat Kim Deal die we daar horen zingen in Koppijn - en wat doet die Motorpsycho-riff daar in Kims keuken?). Of als Shonen Knife of Sonic Youth (probeer ons maar eens te overtuigen dat het niet Kim Gordon is die we horen kermen in Endless Spark). Voor de jongere lezer: we vermoeden dat Peuk ook niet vies is van Blood Red Shoes.

Jamaar, zijn die elf songs dan niet meer dan doorslagjes van ninetiesvoorbeelden? Neen, Peuk rolt - o vreselijke woordspeling! - een sigaret van hun idolen, steekt die in de fik en blaast de eigenzinnige rookwalm genadeloos in je gezicht. Nu eens angstig lang (Cave Person), dan weer vermomd als een gebalde tweeënhalveminuut-popsong (Skin It). Soms bloedmooi (Faceless Doll In Voodoo), soms bloederig vuil (Manipulated Rats). 

Het Limburgse trio was met stip onze live-revelatie van 2018 (we noemden hun passage op Sonic City niet zomaar “een fenomenaal zalige stamp in de oren”) en hoezeer we je hun debuutplaat kunnen aanraden, toch dringen we met nog veel meer aandrang aan om Peuk vooral live te ondergaan. Dat kun je deze week nog doen op de plaatvoorstelling in Gent (25/01, Charlatan) of Hasselt (26/01, Café Café). De komende maanden raast de band ook nog door Aalst (21/02, Cosa Nostra), Diksmuide (15/03, 4AD - met Reena Riot) en Eeklo (20/04, N9).

25 januari 2019
Christophe Demunter