Panoptique Electrical - Five Pianos

Sound In Silence

Five Pianos

Huiskamernieuws van het Griekse Sound In Silence-front met twee nieuwe kwaliteitsvolle, handgemaakte ambient releases, waarvan u het relaas van de lockdownplaat  van het Britse Yellow 6 al eerder te lezen kreeg. Vandaag is Panoptique Electical ofte de Australiër Jason Sweeney aan het woord: een minimalistisch componist met Aboriginalbloed die – conform de titel – vijf pianostukken aan u voorstelt.

De vijf lange, meditatieve stukken op dit album werden eerder geschreven voor theater en expositie-installaties met als doel rust en ruimte te creëren. Dat doel wordt hier zonder twijfel bereikt. Door stuk voor stuk te werken met eenvoudige, repetitieve thema’s van enkele noten en die met veel stilte en tussenpauze op elkaar te laten volgen, creëert Panoptique Electrical een soort van dromerig mantra.

Geen angst voor eenheidsworst trouwens. Het jarenlang componeren en ervaring in een tiental releases heeft ervoor gezorgd dat de Australiër perfect weet hoe hij dit minimalisme van geluid kan opwerken met een variatie van harder en zacht aangeslagen noten, een zeldzame doezelende, diepe tussennoot of een achtergrond met subtiele veldopnamen van onweer, radiofrequenties of opnameruis, die zich bijna uitsluitend per hoofdtelefoon manifesteren.

Vooral opener Spiral Song krijgt op die manier extra versterking door menselijk gemurmel en een soort van muzikale mist en scoort daarmee het best als echte ambientsong. Terwijl opvolger Rains Tonight het zo’n tien minuten lang houdt op simpele, trage ABC-noten die als druppels neerplensen en waartussen af en toe een grotere basdruppel verzeilt. Maar waar vooral ook de stilte en nagalm tussen de noten van belang is, een stilte waardoor in de verte ook een tropische regenbui weerklinkt.

Die ruis. Die mist. Die wollen klank. Die stilte die nooit helemaal stil is. Dat zijn essentiële elementen in deze minimalistische pianomuziek. Enkel afsluiter Night Dance blijkt nooit echt toonloos en zit gevuld met frisse, voorzichtige melodieën die als herfstbladeren rond elkaar kronkelen. Waarmee Panoptique Electrical in alle eenvoud ook de kracht van diversiteit vormgeeft.

Dit is de ultieme plaat om eventjes rust in geest en huis te brengen. De kracht van piano wordt door de Australiër optimaal benut. Een beetje neerslachtig, geeft ‘Five Pianos’ zonder enige twijfel aanleiding tot inkeer en bezinning. Bezin misschien maar alvast over volgende credits die in deze release staan: “Produced and recorded by Sweeney on STOLEN Kauma Country, 2020.”

25 november 2020
Johan Giglot