Yellow 6 - Silent Streets And Empty Skies

Sound In Silence

Silent Streets And Empty Skies

Het aantal bizarre effecten en gevolgen van dat corona-beestje valt niet te overzien. Jon Attwood aka. Yellow 6 zag op zijn appartementje in Leicestershire nabij het vliegveld hoe tijdens de lockdown het verkeer plots wegviel, hoe auto’s en vliegtuigen weken voor een oorverdovende stilte en rust. Helemaal spek naar de bek van de specialist in minimale gitaarambient om daar op in te spelen.

‘Silent Streets And Empty Skies’ is een plaat die gaat over leegte. Verwacht dus geen drukke toestanden of notenwildernis. Daarvoor moet je trouwens nooit aan het adres van gitaardronespecialist Yellow 6 zijn. De negen muzikale doezelcreaties op deze gelimiteerde cd-r die mooi past in het gamma van het Griekse label Sound In Silence, zijn toonbeelden van muzikale meditatie en instrumentale kalmte. In het geval van Unbroken Sun (One), (Two) en (Three) gaat het om relatief korte intermezzi waarin thematiek wat minder uitgesproken wordt.

Maar daar gaat het niet om. De knallers zijn vooral Panam en Doubled, samen goed voor een dik half uur sfeergenot. Bij aanvang telkens erg voorzichtig met zachte aanslagen op de Fender Rhodes, die lang uitgalmen, broos en introvert. Maar Panam werkt zich met een zachte schuifelbeat en overliggende gitaartonen vol halo en echo op tot een soort van instrumentale shoegaze die mooi melodieus aanzwelt. Om op drie kwart weer uit te sterven in het niets en tot de essentie van een drone terug te keren. Het is in dit soort van ambientserenades dat Yellow 6 het sterkst overkomt. Waarbij langzame melodieën losgelaten en weer opgepikt worden. In alle eenvoud en traagheid veel ruimte latend voor invulling en de fantasie van de luisteraar. Of in het geval van Doubled hardnekkig vasthoudend aan een repetitief gitaarthema dat als een soort van mantra in de geest nestelt.

De overige muzikale realisaties stammen trouwens uit hetzelfde muzikale nestje. Goed om de sfeer meer dan zeventig minuten uit te kunnen genieten.

Deze huisrecordings vormen dus een ideale lockdownplaat om zelf bij weg te doezelen en dromen en de negatieve realiteit van vandaag een beetje weg te cijferen. Je moet wel durven openstaan voor de essentie en efficieëntie van minimale muziek. En besef dat het gevaar achter de hoek schuilt om te verdrinken in eenzaamheid en isolement. Alweer een fraai stukje Yellow 6-sterkte.

5 november 2020
Johan Giglot