øjeRum - Støvfald

Sound In Silence

Støvfald

We waren best te spreken over het debuut van de Deense bezige ambientbij øjeRum op Sound in Silence twee jaar geleden. “Ambientmuziek om op het puntje van de stoel te blijven zitten”, “de meditatieve kracht van herhaling”, … Voor opvolger ‘Støvfald’ gooit de huiskamerproducer het enigszins over een andere boeg, eentje die meer tegen de grens van droom- en droneminimalisme ligt.

Twee tracks. Daar doe je het maar mee. Ofte Skybrud en Støvfald, elk netjes dertig minuten lang. En daarbij denk je maar aan toonbeelden van traagheid. Met langzaam omwentelende drones, die als golven over het strand slaan, zorgt Paw Grabowski voor teksturen die organisch over elkaar glijden in een trage, repetitieve cadans. Tegelijkertijd met een subtiele diversiteit van reflecties en nuances die je ook in weerspiegelingen op het wateroppervlak terugvindt.

Het verhaal gaat dat de Deen op zijn verjaardag naar Andrei Tarkovsky’s veertig jaar oude post apocalyprische zwart-wit-film ‘Stalker’ aan het kijken was en daar zelf muziek op begon te verzinnen. Misschien een beetje een akelig uitgangspunt, waarvan je overigens totaal niets terugvindt in de meditatieve rust van deze plaat. Aan de andere kant is het misschien niet zo’n slecht plan om de trailer ervan eens op YouTube te bekijken, kwestie van beeld en geluid elkaar te laten aanvullen.

Want we gaan eerlijk zijn: dit is écht wel minimaal en atmosferisch. Het eerste half uur met holle, golvende klanken. Het tweede half uur met tochtige, ijle tonen en wat meer diep rommelende basstoten. Maar in beide gevallen met erg weinig grip. Tenminste, als je die repetitieve, traag melodieuze mantra van Støvfald (“in stof uiteen vallen”) niet meetelt, die je compleet van het hier en nu wegzuigt. Als dat je doel is, de realiteit vergeten, zouden we zeggen: doen. Want wie kan nu niet beter worden van een heilzame muzikale aromatherapie af en toe. Als je daarentegen op zoek bent naar effectieve muzikale inhoud, wacht je misschien beter tot een volgende release van øjeRum. Trouwens, geen angst daarvoor. In 2019 stond de teller zomaar eventjes op tien in cassette- of digitale vorm verkrijgbare langspelers.

30 januari 2022
Johan Giglot