øjeRum - Alting Falder I Samme Rum

Sound In Silence

Alting Falder I Samme Rum

Meer nieuws van het Griekse ambient- en elektronicalabel Sound In Silence. Ditmaal verwelkomt het voor een eerste keer de Deense Paw Grabowski, een man die meer dan tien jaar onder de gordel bezig is met akoestisch onderbouwde ambient en minimalistische muziek. Dat de componist niet lijdt aan een writer's block bewijst ‘Alting Falder I Samme Rum’, de zesde gelimiteerde release van øjeRum in 2019 - ditmaal slechts op tweehonderd stuks.

Wat tijdens drie kwartier intense sfeermuziek sterk naar voren komt, is het gevoel van isolatie. Het kunnen genieten van kleine dingen en natuurlijke bewegingen, wanneer de omgeving voor niet te veel afleiding zorgt. Klinkt wat vreemd? Het is dan ook een soort van buikgevoel. Denk aan de emotie die in het oudere werk van Biosphere terug te vinden is. De minimale tonen van akoestische instrumenten - vaak in repetitieve setting - en de omwentelende, wollen elektronische golven, die dit overspoelen, vormen zo’n mooi sfeergeheel dat het moeite kost om halfweg deze plaat af te haken.

øjeRum weet in de ruimtelijke ambientmuziek dan ook net die kleine prikkels toe te dienen die nodig zijn om op het puntje van de stoel te blijven zitten. Zes titelloze tracks op rij trekt een unieke combinatie van lange grondtonen en korte accenten met behulp van veel galm en stiltes de luisteraar uit de realiteit. Druppelende toetsen met lichte echo in track V, de wat neerdrukkende, donkerblauwe glijtonen in opener I, die samen met het drienotenmotief neigen om tussen droom en realiteit te blijven zweven.

Maar hier heerst bovenal de meditatieve kracht van herhaling. Het maakt dat een afsluitend nummer van zomaar even zestien minuten, gebaseerd op een motief van vijf opklimmende galmnoten, een transcendentaal karakter krijgt. We zijn nog even aan het doordenken wat de letterlijke vertaling “Alles valt samen in dezelfde kamer” ("Alles valt in hetzelfde straatje"?) hier zou kunnen betekenen. Maar misschien is het ook hier een kwestie van alles loslaten. Fantastische ambientplaat.

4 juli 2019
Johan Giglot