Oh Wonder - 22Make

Island Records

22Make

Er zijn twee thema’s heel geliefd bij singer-songwriters: relatiebreuken en liefde. Wat doe je als je reeds hebt geschreven over een tumultueuze liefdesperiode? Juist ja, dan schrijf je toch gewoon over de liefde.

 

Singer-songwriters zeggen vaak al lachend dat muziek schrijven een vorm van therapie is. Maar voor Josephine en Anthony van Oh Wonder was dit meer dan ooit de waarheid. Tijdens de pandemie zaten ze continu op elkaars lip en dat zorgde voor redelijk wat wrevel tussen beide. Het werd zo erg dat ze bijna een punt hadden gezet achter de relatie. Als ultieme poging om die en de band te redden zochten ze toevlucht tot wat ze het beste konden: muziek maken. En daaruit kwam '22Break' voort. De meest persoonlijke, eerlijke en ruwe plaat tot nu toe en de redding van relatie en band. Verliefder dan ooit trouwde het koppel in 2021 en besloten ze om ook over hun geluk en liefde een plaat te schrijven. Zo geschiedde en '22Make' zag het levenslicht. De cirkel was rond.

Ook op '22Make' kan je de signaturesound van elektropop ervaren. De onmiskenbare, tedere klanken nemen je mee op een reis door hun liefde voor elkaar. Het klinkt allemaal zo vertrouwd dat je aanvankelijk diep van binnen een warm gevoel krijgt.

Op Magnificent proberen ze toch heel voorzichtig iets nieuws uit. Een akoestische gitaar neemt de bovenhand en er zijn zowaar drums waar te nemen. Fuck It I Love You is met verve het beste nummer van deze plaat. Het is dansbaar, heeft een toffe beat en trekt de volledige aandacht naar zich toe. Maar toch blijf je als luisteraar met grote honger achter. Er is weinig vernieuwends te horen op dit album en de songs zijn eerder herkauwde versies van eerdere muziek. Alles klinkt hetzelfde, er is zo goed als geen afwisseling en na verloop van tijd verslapt de aandacht.

Het lijkt erop dat de roze wolk van het koppel de muziek heeft vertroebeld en de durf om te experimenteren op een laag pitje heeft gezet. We begrijpen dat je als artiest wil vasthouden aan die formule die je in het verleden reeds succes bracht, maar soms is het nodig om die vertrouwde formule met een kritische kijk te benaderen, opnieuw uit te vinden en naar een hoger niveau te tillen. En net die creativiteit missen we op '22Make'. De songs klinken hierdoor net iets te melig. En hoewel Josephine en Anthony alleen maar hun hart willen blootgeven, komt het allemaal toch oppervlakkig over.

23 oktober 2022
Marjolein De Smet