Oh Wonder - 22 Break

Island Records

22 Break

Dé break-up plaat van 2021 schrijven met diegene waarmee je breekt en dat terwijl de breuk zich aan het voltooien is. En uiteindelijk draait het uit in een huwelijk. Je zou denken dat het onmogelijk is. Toch niet. Want een Brits popduo slaagde hierin en het resultaat mag zeker gehoord worden.

Toen de pandemie in 2020 uitbrak, was het Britse duo Oh Wonder net begonnen aan de wereldtournee. Ze moesten onmiddellijk met de volledige crew terug naar huis keren. Thuis zaten ze dan met een overdosis adrenaline waarmee ze niet meteen overweg konden. Het koppel kende niet echt een Oh Wonder-loos leven en werd gedwongen om de privé relatie onder de loep te nemen. Ze worstelden heftig met gevoelens en frustraties en op een bepaald moment ging het zo slecht dat het erop leek dat het zowel op persoonlijk als op professioneel vlak tot een breuk zou komen. Twenty Fourteen toont perfect aan hoe het tweetal worstelde en klaar stond om de handdoek in de ring te gooien. Maar uiteindelijk kwam er toch dat sprankeltje hoop. Ze bleven verder muziek maken in de privé studio achter in de tuin en verwerkten op die manier de gevoelens.

Don’t Let The Neighbourhood Hear is een nummer waaruit duidelijk blijkt dat niemand mocht weten van die moeilijkheden. De tekst is in combinatie met de muziek een waar pareltje. Maar vooral de saxofoon speelt een hoofdrol en brengt deze song naar een hoger niveau.

In titelsong 22 Break (two to break) brengt het koppel Vander West duidelijk naar voor dat een relatiebreuk niet per se eenzijdig moet zijn. Je zit nu eenmaal met twee personen in een relatie en elk heeft zijn eigen aandeel hierin. De "schuld" op jezelf nemen is dus niet altijd bevorderlijk.

In albumopener Baby zingt Josephine over zichzelf in de derde persoon. De focus ligt hier volledig op de stem en de tekst. De muziek krijgt een rol op de achtergrond, wat dit nummer zeer breekbaar maakt.

Het vierde studioalbum van Oh Wonder is eerlijk en openhartig en staat bol van het verdriet, maar vooral ook van hoop. Als geheel klinkt het ook veel ruwer dan de voorgaande albums, omdat het volledig werd opgenomen in de privé studio van het koppel. Maar net die ruwere afwerking zorgt voor de breekbaarheid van de songs.

Hoewel '22 Break' reeds in juni 2020 klaar was, besloot de manager nog even te wachten om het uit te brengen. Ze kregen de raad om alles eens door te nemen, te laten bezinken en verder aan de relatie te werken. Josephine liet op de vooravond van de release weten dat dit achteraf gezien het beste advies was dat ze hadden gekregen. Werd de plaat reeds in juni 2020 uitgebracht, dan zou het live brengen van de nummers zeer emotioneel geweest zijn en zou dat de relatie weinig goed gedaan hebben, terwijl ze nu sinds augustus 2021 gelukkig getrouwd zijn en de relatie een plek hebben gegeven buiten het Oh Wonder-geheel.

'22 Break', ofwel "OW4" is dé break-upplaat van het moment. Wie een relatiebreuk doormaakt, zal zichzelf ongetwijfeld herkennen in de nummers. De andere luisteraars kunnen dan weer genieten van pure, eerlijke muziek die recht uit het hart van de makers komt.

Oh Wonder heeft ook reeds een tournee aangekondigd en wil er iets speciaals van maken. Op de vooravond van de release van '22 Break' lieten ze zich ontvallen dat er bij opstart van de tour wel eens een vijfde Oh Wonder-album zou kunnen zijn. Wie benieuwd is wat deze tour met zich zal meebrengen, kan nu reeds tickets kopen voor de Belgische halte op 4 april 2021 in de Ancienne Belgique. Tickets zijn via deze link te verkrijgen.

25 oktober 2021
Marjolein De Smet