Nils Frahm - Encores 2

Erased Tapes Records

Encores 2

De winter is nooit ons favoriete seizoen geweest. Te koud, te veel familiefeesten en de alreeds verschrikkelijke Belgische wegen die er nog slechter bij liggen. Maar artiesten als de Duitse neoklassieke componist en geluidsarchitect Nils Frahm weten op één of andere manier het beste uit het donkerste der seizoenen te halen. Zijn muziek gedijt namelijk perfect, wanneer de avond vroeg valt en we op de achtergrond de vrieskou horen kraken.

 

Een nummer als Sweet Little Lie lijkt gemaakt om op ijskoude avonden te beluisteren, terwijl je door een centimeters dikke sneeuwlaag wandelt. De track bevat de typische ingrediënten voor een Frahm-compositie: dwarrelende pianoklanken en een laagje reverb dat het geheel een etherisch gevoel geeft. De ruis en het schakelen van effectpedalen en microfoons doen het klinken alsof de Duitser in je woonkamer staat te spelen. A Walking Embrace borduurt verder op de sfeer die geschept werd door de voorganger, maar voegt er nog enkele zorgvuldig geselecteerde strijkers aan toe.

Talisman opent met iets tussen feedback en ruis. En toch schept het een gevoel van gemoedsrust. Het nummer laat zich het best omschrijven als een eb en vloed van geluidsgolven die met de tijd steeds intenser worden. Even wanen we ons op ijzige sneeuwvlaktes van Antarctica, terwijl de wind langs ons heen snijdt. Talisman is het absolute prijsbeest van deze ep en kan zomaar één van onze favoriete tracks van de Duitser worden. 

Eindigen doet de ep met het twaalf minuten durende Spells. De invloeden en fel gekoesterde voorliefde voor techno dringen sterk door, maar worden voorzien van een eigen twist. De song opent sober, maar krijgt al snel gezelschap van een pulsende synthesizer die de hoofdrol opeist en een koor dat op de achtergrond schuilt. Samen bouwen ze spanning op voor een climax die nooit helemaal bereikt wordt. Nadien zwakt het nummer terug af, en lijkt Spells een sonische metafoor te worden voor hoe na de storm alles steeds terug bij het oude komt.

Wie dacht dat deze ‘Encore’-reeks enkel overbodige restjes zou opleveren, heeft het serieus mis. Met ‘All Melody’ verzekerde Frahm zich vorig jaar van een plaats in de muziekgeschiedenis, ‘Encore 2’ maakt enkel duidelijk dat die plek niet gestolen is. Want als je "overschotjes" van deze kwaliteit zijn, behoor je tot de absolute toplaag van het muzikale kruim.

12 februari 2019
Nick Van Honste