Nathaniel Rateliff - The Future

Virgin Records

The Future

In 2020 was het op muzikaal vlak zo goed als windstil. Maar in 2021 wordt die schade gretig ingehaald, waardoor we nu met de ene nieuwe release na de andere om de oren worden geslagen. Toegegeven, de ene horen we al liever aankomen dan de andere. Maar, beggars can’t be choosers en gelukkig voor ons heeft het "pauzejaar 2020" voor heel veel inspiratie gezorgd.

Zo ook voor Nathaniel Rateliff. In 2020 stond zijn tournee ter promotie van het solo-album ‘And It’s Still Alright’ op de planning. Maar na het spelen van slechts een tiental data in de VS en het VK, diende ook hij de aftocht te blazen en terug huiswaarts te keren. EEnmaal thuis besloot hij pen en papier ter hand te nemen en de creativiteit van zich af te schrijven. Niet goed wetende of hij aan het schrijven was voor een nieuwe soloplaat of voor een plaat met band, bleef hij toch onverstoord doorgaan. Eens alles af was, liet hij de bestemming van de songs over aan derden. En wat ons betreft, is dit de beste beslissing geweest. Want nu kunnen wij genieten van de nieuwe plaat van Nathaniel Rateliff & The Night Sweats, ‘The Future’.

Het album opent met titeltrack The Future, een leuke Americana-getinte opener die tegelijk het tempo aangeeft voor de rest van het album. Met Survivor, tevens de eerste single van de plaat, valt de band terug op de vertrouwde soulsound. De gruizige gitaar sneert over een weelderig basgeluid terwijl Rateliffs woordspeling eerder onheilspellend aanvoelt, wanneer hij de woorden “I’m afraid that the weight of the world is catching up with you / I’m afraid to admit that it’s catching up to me, too”, zingt. Gelukkig wil hij hiermee aankaarten dat we meer aandacht moeten besteden aan mentale gezondheid en er open over moeten spreken. Nog te vaak kroppen we alles op en gaan we daar aan ten onder.

Doorheen het album worden we van upbeat dansbare muziek naar rustige ballads zoals Face Down In the Moment en het soulvolle Something Ain’t Right geleid. We kunnen hier simpelweg elk nummer op het album bespreken, maar dat zou het plezier van het zelf ontdekken serieus bederven. In plaats daarvan kunnen we wel zeggen dat dit volledige album een mix is van invloeden uit de rock-, pop-, soul- en r&b-wereld, die goed tot hun recht komen door de zwoele, ruige stem van Rateliff. Een feelgoodplaat, gevuld met het betere werk van Rateliff en met een perfecte timing voor release.

Nu de dagen korter en kouder worden, hebben we immers nood aan een innerlijk opwarmertje. En laat 'The Future' nu net dat zijn.

19 november 2021
Marjolein De Smet