Natashia Kelly - Dear Darkening Ground

W.E.R.F.

Dear Darkening Ground

Zo’n honderdtwintig jaar geleden schreef de Duitse dichter R.M. Rilke het gedicht ‘Du Dunkelnder Grund’. Dat gedicht vormde de inspiratie voor deze plaat.

Zangeres Natashia Kelly ging enkele seizoenen geleden op tournee met JazzLab met 'Inside The Wave' en was ook de laureaat van JazzLab Impuls voor 2022-’23. Het gedicht van Rilke en ook werk van W.B. Yeats gaat over de plaats van de mens in de natuur. Meer dan honderd jaar geleden vroeg men zich al af of de mens er onderdeel van is of erboven staat en vrij is de natuur voor eigen gewin te gebruiken.

Deze vraag is anno 2023 meer dan actueel en dus ging Kelly aan de slag met songteksten die waarschuwen voor de scheefgegroeide relatie tussen mens en natuur, die vragen durven stellen die moeten gesteld worden. Maar de focus ligt op de hoop en het geloof dat het anders kan.

Voor de muziek omringde ze zich met een machtige band die vooral wortels heeft in de jazz, maar ook folk, country (Panta Rei) en pop laat doorsijpelen. De songs klinken stuk voor stuk organisch en zijn even toegankelijk als een malse weide. Daarvoor zorgen gitarist Ruben Machtelinckx, pianist Nicola Andrioli (Philip Catherine), bassiste Yannick Peeters (GingerBlackGinger) en Dré Pallemaerts.

Op de titeltrack, die ook fungeert als opener, zouden we wel een mazurka durven dansen. Deze intieme koppeldans kan even subtiel gedanst worden als hier gemusiceerd wordt en het ritme lijkt ook te kloppen, al blijft het jazz natuurlijk, en zitten er heel wat versiersels omheen.

De lat wordt wel meteen erg hoog gelegd, want het is duidelijk dat hier een topband te horen is die met zwier en verfijning speelt rond de krachtige zang van Kelly. Maar wie denkt dat de plaat hierna inzakt, zal verbaasd vaststellen dat het niveau hoog blijft.

Onze favoriet is Illusions, een schijnbaar onooglijk klein liedje, maar wat een sterke melodie en tekst. En hoe schittert Andrioli hier met dat gevoelige pianospel! En hij is niet de enige die een keer een plaats voor het voetlicht krijgt: Peeters draagt met de bas het oosters aandoende Shadows In The Rain en Machtelinckx excelleert op zowel gitaar als banjo op verschillende tracks.

De tournee rond deze plaat is al een tijdje bezig, maar er zijn nog genoeg data om snel een ticket voor te kopen. Wedden dat je ook met de plaat zal thuiskomen?

28 januari 2023
Marc Alenus