Natashia Kelly - Inside The Wave

Eigen beheer

Inside The Wave

De Belgisch-Ierse muzikante Natashia Kelly is momenteel op tournee. En dat doet ze met een gloednieuw album onder de arm. Het minimalistische ‘Inside The Wave’ betovert, verrast en ontroert en is bovenal een schitterende combinatie van met emotie doordrenkte melodieën en een kraakheldere stem.

Jazz, folklore, klassiek: Natashia Kelly laat zich moeilijk labelen. Zoekend naar een nieuw, fris geluid treedt ze maar al te graag lands- en genregrenzen met de voeten. Resultaat is debuutalbum ‘Inside The Wave’, een intiem oeuvre en een ode aan de Ierse roots. Samen met compagnons Brice Soniano en Jan Ghesquière verenigt ze er zwoele jazz met verfrissende folklore. En of het een trip is!

Al meteen wordt duidelijk dat dit geen traditioneel album is: op Tightrope Dancer balanceert Natashia Kelly behendig op het diepe getokkel van bassist Soniano met een stem die bijzonder emotioneel en breekbaar is. Vooral bij de hoge noten, helder als glas, weet de artieste je bij de keel te grijpen. Ook Secret Song gaat op datzelfde elan verder: instrumentaal minimalisme zet haar bijzondere, breekbare stem extra in de verf, terwijl ze luidop mijmert over goden en demonen.

In het andere uiterste vallen we bij Sweet Dragon 3, veruit het meest uitbundige nummer op de plaat. Terwijl Jan Ghesquière er de elektrische gitaar laat schuren, neemt Natashia Kelly een heel andere toon aan die richting country lijkt te gaan. Haar stem is rauwer en dynamischer en zelfs de tekst past: “I got my pockets full of fear and a bag full of hope / Measuring the distance, measuring the road.” Ook My Favourite Cartoon lijkt in niets op de gevoelige, intense start: de improvisatie, vol schrapend getokkel en gekke kreetjes, valt letterlijk uit de toon. Dat is verreweg het minst geslaagde nummer op de plaat. Niet omdat het te experimenteel is, maar omdat het gewoonweg niet lijkt de passen in het geheel, ondanks het eclectische karakter.

Gelukkig wordt het ruimschoots gecompenseerd met andere parels. Zo is het vooral I’m Weary Of Lying Alone dat er met hoofd en schouders bovenuit steekt. Het folklorische karakter, dat zich al van de eerste noot vestigt, maakt het nummer als het ware tot een soundtrack van 'The Hobbit' of 'Game Of Thrones'. Zeker wanneer de instrumentale begeleiding even wegvalt en de zangeres er alleen voor staat, wordt duidelijk hoe krachtig het nummer is. De Sean-nós-zangtechniek, die ze toepast, heeft een verrassend emotionele impact waar we drie nummers later nog steeds versteld van staan.

Ook van The Wave, bijna helemaal achteraan op het album, staan we te kijken. Dat is zonder meer het meest harmonieuze nummer op de plaat, waar instrument en zang het best op elkaar zijn afgestemd. Vrij kabbelt het geheel heen en weer, als golven op een zonovergoten, exotisch eiland. Dynamisch, maar toch subtiel en breekbaar. Het nummer gaat recht voor de ziel en weet ons op de één of andere manier echt te emotioneren.

‘Inside The Wave’ is een bijzonder debuut dat uitpakt met sterke, maar breekbare nummers die menig luisteraar zullen overweldigen met emoties. Verwacht geen traditionele jazz, maar een boeiende mix van traditie en moderniteit. Net in die onconventionaliteit ligt de kracht van het album.

Natashia Kelly Group toert momenteel met JazzLab door België. Alle data vind je hier.

 

24 januari 2020
Jeroen Poelmans