Naeem - Startisha

37d03d

Startisha

Met de release van ‘Startisha’ neemt de Amerikaanse rapper-songwriter Naeem Juwan officieel afstand van zijn vroegere alias Spank Rock, waarvan de sound zich liet kenmerken door een mix van experimentele hiphop, clubmuziek en rock. Vanaf heden brengt hij muziek uit onder zijn geboortenaam Naeem.

De fans van Bon Iver zal de naam Naeem wellicht bekend voorkomen. Op Bon Ivers laatste plaat ‘i,i’ pronkte Juwan niet enkel als één van de co-writers op het geweldige nummer U (Man Like), maar genoot hij ook de eer zijn naam op de tracklist te zien verschijnen. Alsof dat nog geen groot genoeg gebaar was, opende Justin Vernon de deuren van zijn thuisstudio en gaf hij Naeem de nodige ruimte om ‘Startisha’ te perfectioneren.

Op ‘Startisha’ toont Naeem zich een herboren man die er niet meer voor terugdeinst zwaarwichtige en persoonlijke onderwerpen in zijn muziek aan te halen. Voor het eerst in de vijftienjarige carrière stelt Juwan de dieptes van zijn ziel bloot aan de luisteraar.  

Op de opener van het album You and I, een krachtige cover van het gelijknamige Silver Apples-nummer, zingt Naeem over hoe we tegenwoordig te zelden de tijd nemen om van ’s werelds kleine gelukjes te genieten. Dankzij de breekbare stem komt de boodschap klaar en duidelijk binnen: “But we don't have time for the little things / No, we don't have time for the little things”. Verder zingt hij op de parel Simulation, begeleid door Justin Vernon en Swamp Dogg, dat niets in dit leven echt is en dat we ons hier enkel kunnen tegen verweren door onze creativiteit de vrije loop te laten. Op het warme Stone Harbour, waaraan Francis And The Lights hielpen schrijven, bezingt hij de liefde die hij koestert voor zijn jarenlange vriend: “Every word I read I think of you / Every song I hear I think of you / Every love I have I think of you”.

Wat Naeem duidelijk nog niet verleerd is van zijn tijden als Spank Rock, is het vermogen om verschillende muziekgenres moeiteloos te laten samensmelten. Als een ware kameleon schikt hij zich keer op keer naar de achtergrond die vaste producers Sam Green en Grave Goods voor hem schapen. Op Let Us Rave zorgen Naeems veranderende flow en de enorm trippy beat ervoor dat je je een überhighe Alice in Wonderland waant. Voor de productie van het nummer Us namen Green en Goods dan weer duidelijk een voorbeeld aan Cashmere Cats glitchy stijl.

Naar onze mening had het album mogen afsluiten op het prachtige titelnummer Startisha, waarop Naeem zingt over de dag dat hij op het ritme van de Baltimore clubmuziek met zijn buurmeisje Startisha danste. Hij vraagt zich af of ze nog steeds even beweeglijk is als toen. “Sometimes when I have time / I think of you and I wonder / Do you still move this way?”. “I am, I’m still moving”, verzekert hij haar.

Naeem is met ‘Startisha’ inderdaad ver gekomen sinds zijn dagen als Spank Rock en bewijst dat hij allesbehalve van plan is stil te blijven staan. Na het beluisteren van dit album verstaan we maar al te goed waarom heren als Justin Vernon (Bon Iver) en Aaron Dessner (The National) deze man zo hoog in het vaandel dragen en kunnen we niet wachten om te zien hoe Naeem zich verder zal ontplooien als man en als artiest.   

18 augustus 2020
Hannes Deraedt