My Diligence - The Matter, Form And Power

Mottow Soundz

The Matter, Form And Power

Met ‘The Matter, Form And Power’ is het Brusselse trio My Diligence toe aan album nummer drie. Toegegeven de verwachtingen liggen hoog. Want het uit 2019 stammende album ‘Sun Rose’ was een geniaal meesterwerk, dat het schopte tot in onze eindejaarslijst. 

Toen de band begon te werken aan het album, brak de coronacrisis uit. Plots was er extra tijd. En die hebben ze nuttig besteed. Het album is dan ook in etappes opgenomen: een deel pre-corona, een deel tijdens de coronaperiode en, als we de uitdrukking al mogen gebruiken, een laatste deel post-corona. Je zou denken: wat een gedoe. Maar het is het resultaat dat telt. En dat is verrassend samenhangend, perfect beluisterbaar als één geheel, maar ook in aparte delen. 

Vanaf de epische openingstonen van het titelnummer is het meteen duidelijk: die extra tijd heeft hun geen windeieren gelegd. Dat en natuurlijk de productie van Francis Caste (Hangman’s Chair, Regarde les Hommes Tomber), die het trio in zijn studio in Frankrijk voorzag van een ronduit indrukwekkend geluid. Er staat online trouwens een leuke reportage van Bruzz online, waarin drummer Gabriel de eerste twijfels over de grootte van de drumstudio toelicht.

Aan de typische My Diligence-klank werd niet geraakt. Die bleef onaangeroerd. Net zoals onze hoofdstad een meltingpot is van culturen en invloeden is, is de muziek van My Diligence dat ook. Je hoort postmetal, psychmetal, doom, shoegaze en nog een heleboel andere genres. Maar ze kneden dat tot een geweldig geheel. 

On The Wire was de eerste single die de band losliet. En dat was meteen een schot in de roos: een broeierig psychmetalnummer zoals ze die toch voornamlijk over de oceaan maken. Het gaat crescendo met Sail To The Red Light, een heftig stukje metaal, waarin zanger Cédric de beste hardcorestem nog eens mag bovenhalen.

En dan is het tijd voor een rustpunt. Hoewel... Celestial Kingdom is een slome puncher die je bijna acht minuten later knockout achterlaat. Het gitaarwerk van Cédric en François is om duimen en vingers bij af te likken. Met Multiversal Tree (waar we vooral het postmetaleinde van onthouden) en Embers (een kort vrolijk psychmetalnummer) gaat het tempo terug de hoogte in. Tijdens afsluiter Elasmotherium worden alle registers nog eens opengetrokken. De drie muzikanten persen er nog een laatste nummer uit, ook al klokt het af op bijna tien minuten, met knallende drums, scheurende gitaren, een bezwerende middenriff en een eindsprint die zijn gelijke niet kent.

Het mag geen twijfel lijden: My Diligence heeft zich wederom overtroffen. 'The Matter, Form And Power' is een geweldig album voor iedereen met een hart voor hard. Het complete pakket klopt: muziek, teksten en de verpakking (Elzo Durt tekende weer voor de hoes). De band heeft alle verwachtingen ingelost op dit album, waarop toch voor ieder wat wils is te vinden: van uptempo nummers tot zeer trage nummers. En nu maar hopen dat we deze band iets meer in vlaanderen te zien krijgen. Alcatraz geeft alvast het goede voorbeeld en heeft de band op zondag geprogrammeerd.  

4 juni 2022
Bert Gysemans