Motorpsycho - Ancient Astronauts
Stickman Records
En ze blijven maar onverdroten en onversaagd platen maken. De Noorse vrienden van Motorpsycho hebben de teller (als hij juist geijkt is tenminste) op negenentwintig exemplaren staan sinds het debuut in 1990. Dus bijna onafgebroken een plaat per jaar. In de sixties zou men dat nog traag gevonden hebben, maar anno 2022 is dat eerder uitzonderlijk. En nummer negenentwintig is andermaal een bijzondere.
Eclectisch, psychedelisch, progrock, jazzrock, heavy metal, alternative, folkrock,… Allemaal termen die Motorpsycho (de groepsnaam werd ontleend aan een film van de Amerikaanse sexploitationfilmer Russ Meyer) bezigt en in de blender stopt, elke keer opnieuw. Een veelheid aan invloeden die steeds opnieuw een eigenwijs Motorpsycho-product oplevert dat je alle hoeken van de kamer toont. Soms zacht en gedwee, vaak hard en dwingend. En dat gebeurt ook op 'Ancient Astronauts' die alweer snel volgt op 'Kingdom Of Oblivion' uit 2021.
Opnieuw een plaat met wortels in de pandemie. Motorpsycho was met de overweldigende live reputatie niet tevreden met streamingconcerten en ging een samenwerking aan met theatergroep Impure Dance Company met optredens voor kleine publieken. De weerslag van die composities is te vinden op 'Ancient Astronauts'. Live in de studio opgenomen en met een minimum aan overdubs, geproduceerd door Helge “Deathprod” Sten, maar zonder extra gitarist Reine Fiske, die door de covid-reisbeperkingen in het Zweedse Stockholm gevangen zat.
Maar Motorpsycho-kern van Bent Saether (zang, bas en toetsen), Hans Magnus Ryan (gitaar en toetsen) en Tomas Jämyr (drums) maakten er weer een weergaloos progrockspektakel van met nummers waar geen maat op staat en die de twintigminutengrens moeiteloos overschrijden. Zoals in het filmische Chariot Of The Sun – To Phaeton On The Occasion Of Sunrise, dat heel toepasselijk nog een subtitel meekrijgt: "Theme From An Imagined Movie". Ook openingsnummer The Ladder kiest met mellotron en strijkers voor een vol spectrum aan arrangementen, die doen denken aan het beste werk van Procol Harum en King Crimson. Slechts vier nummers telt 'Ancient Astronauts', laverend tussen twee minuten veertien (Flowers of Awareness) en de tweeëntwintig minuten tweeëntwintig van het al geciteerde Chariot Of The Sun, opgenomen in slechts vijf dagen in de Amper Studio in Oslo.
Triggerfinger-bassist Paul Van Bruystegem is net als wij fan en zal weer volop kunnen genieten van “het gescheur en gepiep” van een groep voor wie de term "writer’s block" onbekend is en die aan een bewonderenswaardig tempo hoogwaardige muzikale werkstukken blijft afleveren. Wie de klassieke rock deftig gekruid wil zien met tal van andere invloeden en atmosferen, zit ook met 'Ancient Astronauts' weer gebeiteld voor een boeiende, wild slingerende rollercoaster.