Moon Duo - Stars Are The Light

Sacred Bones Records

Stars Are The Light

Het is gebeurd: Moon Duo heeft een LSD-bad genomen. De rode-roze-turkooise hoes met veel tierlantijntjes van zevende studioplaat ‘Stars Are The Light’ liegt er niet om: welcome to psychedelic paradise!

Dat betekent dus ook dat de gitaren grotendeels het bijltje moeten leggen op dit album en Sanae Yamada’s synthesizerbewerkingen op de voorgrond treden. Bubbels, lampbellen, echo-effecten en elektronische franjes daarentegen genoeg. De focus is van transcendentale en occulte thema’s verlegd naar de “innerlijke dans van emoties en de band met de kosmos”. Hopla. Combineer dat met de kenmerkende, ijle, enigszins holle zang en hardnekkige downtempo ritmen van Moon Duo en je krijgt aardig wat narcotische dampen in je aangezicht.

Titels als Flying, Fall In Your Love of Eternal Shore draaien er verder ook geen doekjes om: er zit aardig wat liefde in deze plaat verwerkt. Maar ook aardig wat muziek. Acht songs lang zet Moon Duo immers een hardnekkige, soms wat dubby basgroove voorop die de voeten toch weer netjes op de grond houdt. Inspiratiebron: disco. De “innerlijke dans” komt dan soms ook aardig naar buiten en houdt iedereen stevig bij de les. Zelfde verhaal voor dat Eternal Shore met dat bizarre en ontnuchterende drie-kwarts-maat-tempo. En dan gaat het nog niet over de subtiele gitaarlicks van Ripley Johnson, zowel in wauwelende galm als met defunky accenten.

Zoals een psychedelische plaat betaamt, geraakt ‘Stars Are The Light’ naar het einde toe ook de teugels een beetje kwijt. De ruimte wordt zo sterk ingevuld met fluorescerende confetti en bedwelmende lagen – de hand van producer Sonic Boom (Spacemen 3) – dat begin en eind stevig zoek raken. Maar laat dat nu net dat extra leukigheidje zijn dat een album als dit naar een nog hoger niveau trekt. Topplaat.

25 september 2019
Johan Giglot