Minor Victories - Orchestral Variations

Pias Records

Eén van de muzikale verrassingen van vorig jaar was de onverwachte samenwerking tussen leden van Slowdive, Mogwai en Editors. De debuutplaat haalde menig eindejaarslijstje maar onze mening over het eind januari verschenen tweede album had je nog tegoed.

Orchestral Variations

Dat tweede album is eigenlijk meer een “anderhalfste” album want 'Orchestral Variations' is niet meer dan een verzameling herinterpretaties van de songs op het debuut. Wie vorig jaar via Rough Trade dat debuut aanschafte kreeg niet alleen transparant vinyl in de bus maar tevens een bonus-cd met vier van die orkestrale variaties erop.

Die vier songs waren een leuk extraatje, maar dit volledige album liet ons toch een beetje op onze honger zitten. De tien instrumentale stukken bieden te weinig variatie om te boeien en zijn vooral een hobbyproject-van-het-zijproject gedragen door de Editors-component van de band. De interessante kruisbestuiving tussen Rachel Goswell, Stuart Braithwaite en Justin Lockey is jammer genoeg niet hoorbaar op deze plaat. Het was wachten op afsluiter Out To The Sea, misschien wel de meest uitgebeende variatie op de plaat, om meegevoerd te worden door eerder zwaarmoedige strijkers die ons goesting deden krijgen om Broken Heart van Spiritualized nog eens op te diepen.

Orchestral Variations werd een hebbedingetje voor rabiate fans van de band (of de moedergroepen ervan); wij kijken vooral reikhalzend uit naar de échte opvolger van de mooie debuutplaat.

21 maart 2017
Christophe Demunter