Millionaire - APPLZ ≠ APPLZ

Unday Records

APPLZ ≠ APPLZ

Met het prikkelende ‘Sciencing’ verscheen Millionaire na een reces van twaalf jaar weer op het appel. Nu hebben ze zo lang niet gewacht en Tim Vanhamel en co preseneren met ‘APPLZ ≠ APPLZ’ (spreek uit als ‘Apples, Not Apples’) alweer een bijzonder frisse en fruitige plaat. 

De plaat werd door Vanhamel volledig thuis opgenomen, maar dat is er in de verste verte niet aan te horen. In tegenstelling tot de voorganger is dit album minder doordrenkt van het pure gitaarwerk, maar meer voorzien van psychedelische funkelementen. Al is een etiket plakken op de muziek van Millionaire niet altijd eenvoudig. En dat hoeft ook niet. 

Het psychedlische openingsnummer Cornucopia, tevens de eerste single, was het eerste dat Vanhamel schreef en is doordrenkt van wispelturige rock. Strange Days lijkt wel de soundtrack voor deze lockdowntijden, hoewel geschreven ruim voor er van Corona sprake was. 

Wij zijn al enkele jaren fan van de film ‘Whiplash’ en de donkere, gestoorde sfeer uit die film vinden we hier gebald in een gelijknamige stevige song. De saxofoon van Mattias De Craene zorgt voor een extra laag madness. Madness die we ook terughoren in The Watchman, waarin er ongeremd doorgerockt wordt. Wat een heerlijke riffs ook! In het dromerige Blue Mountain, White Sky worden we ook oprecht gelukkig van de interactie tussen gitaar- en basriffs. 

Wie Millionaire een beetje kent, weet dat er ook ruimte is voor rustiger werk. Selected Garden Works is zo'n bluesy pareltje. Heel eenvoudig en rustgevend, maar toch uiterst dansbaar. Can’t Stop The Noise doet dan weer exact het tegenovergestelde dan de titel doet vermoeden; steunend op een Spartaanse beat en diepe stem, passeert het nummer bijna geruisloos tot een dijk van een gitaarsolo je weer uiterst effectief bij de les trekt. 

De meest ingetogen song houdt Vanhamel voor het laatst. In het psychedelisch akoestische There Is A Heart Riot Going On moeten we ondanks de eenvoud toch vaststellen dat er een breed scala aan instrumenten subtiel de revue passeert. 

Op ‘APPLZ ≠ APPLZ’ gaat Millionaire verder op het kronkelende pad dat ze tot nu toe altijd al bewandeld hebben. Millionaire is bij uitstek de band die voor allerlei verschillende elementen in haar muziek kiest, deze bij voorkeur nog eens goed door elkaar gooit ook, maar steeds met een ijzersterk product eindigt. Ideaal voor in je kot en hopelijk snel voor daarbuiten ook.

17 april 2020
Patrick Blomme