Marta Mist - Eyes Like Pools

Sound In Silence

Eyes Like Pools

Een beetje een nevelige naam. Excuus voor het flauwe grapje. Marta Mist is een collectief opgebouwd rond het UK-duo Gavin Miller (aka worriedaboutsatan) en Sophie Green (Her Name Is Calla). Op deze derde release creëert het duo samen met een paar gasten nogal minimale en depressieve dronemuziek die bij nadere beluistering erg fijn en veelgelaagd blijkt te zijn.

Het is dus even met een vergrootglas speuren of met een goede hoofdtelefoon luisteren bij ‘Eyes Like Pools’. En dan ontdek je vijf keer op rij monotone ambient met rijke texturen en galmende violen, lange gitaaraanslagen, diepe baslijnen en elektronische soundscapes. Vijf keer ook totaal anders trouwens. In het geval van opener Godspeed, Little Doodle als achtergrond van dof, oud klinkend pianospel. Maar meestal zonder duidelijke melodie. Of met een melodie die stapje per stapje in herhaalde passages op de cello opbouwt tot er een trotse compositie ontstaat rond Lie On Your Side.

Twee keer laat Marta Mist zich echt voluit gaan. In een dertien minuten lang Always On, dat eindeloos lijkt te herhalen in slepende, repetitieve cellodrones en gemoedelijke basnoten die een soort van diepe, donkergrijze roes opbouwen. En in een al bijna even lange, slepende afsluiter vol weemoed met een nogal dramatische ondertoon en veel galmdrones. Zo krijg je toch een dik half uur ambient belevingsmuziek vol klassieke accenten die varieert van enigszins kil en leeg tot gemoedelijk en gloeiend.

Maar dat geeft ook een plaat met vijf nogal sterk van elkaar afwijkende tracks. De ene al wat glorieuzer, mooier of aantrekkelijker dan de andere. Iets meer cohesie op dit in aantal gelimiteerde ‘Eyes Like Pools’ had misschien toch niet slecht geweest. En als we dan toch een tip mogen geven: maak een hele plaat rond die fantastische eindtrack, want We Have Business To Attend To is echt een knaller van een tot de verbeelding sprekende ambientimpressie die je een klein kwartier lang richting Godspeed You!Black Emperor katapulteert.

13 februari 2023
Johan Giglot