Marble Sounds - Traces/Recast

Zealrecords

Traces/Recast

Twee jaar na ‘The Advice To Travel Light’ brengt Marble Sounds voor 'Love Record Stores', het evenement ter vervanging van het door corona afgelaste Record Store Day twee nieuwe ep’s uit. Op ‘Traces’ en ‘Recast’ krijgen we Marble Sounds zoals we het van hen gewoon zijn en graag hebben: melancholisch en melodieus. Beide worden digitaal en op vinyl uitgebracht. 

'Traces' bevat nummers die 'The Advice To Travel Light' om verschillende redenen niet gehaald hebben. Het openingsnummer en tevens de titeltrack is zelfs de laatste dag pas van de tracklist van het album gehaald. The Numbers Game is weer zo'n kenmerkende, catchy popsong en werd daarom de eerste single uit de ep. 

All Assumptions gaat over de zoektocht van een man doorheen het land naar een vrouw. Een zeer romantisch idee en die romantiek hoor je ook in de muziek. Stand Up Nine bevat met de lyric “Fall Down Seven Times / Stand Up Eight” wat ons betreft dé quote van de ep. Het sobere Learning All My Roles is voor sommige bezoekers van de concerten van de band zeker geen onbekende; het nummer werd vorig jaar tijdens een paar live shows unplugged gespeeld. 

Op ‘Recast’ keren we verder terug in de tijd. De ep bevat nummers, die geen enkel album haalden, maar nu in deze nieuwe context toch een plaatsje op een album verdienen. They Can’t Take This Away dateert al van 2008 en laat een bijzonder puur Marble Sounds horen. Heel basic, alsof ze samen met je aan het kampvuur zitten. 

Het bescheiden, maar poppy The Days We Care About verscheen al eens in 20011 op een single voor het tienjarig bestaan van hun platenlabel Zeal Records. Op de B-kant stond toen The Night Is Yours van Isbells. Het kleine liedje Couch is er één uit de begindagen van de band. Frontman Pieter Van Dessel nam het op tijdens zijn studies audioproductie in Londen en, hoewel het nooit een plaat haalde, stond het in de eerste jaren steevast op de Marble Sounds-setlists. From Where It Was, een cover van Chantal Acda’s Sleepingdog, en Hazy, opgenomen voor ‘Te Gek!?’ nestelen zich als een warm dekentje om je heen. 

Afsluiten doen we met een verrassende songkeuze: Good Riddance (Time Of Your Life) van Green Day werd in 2017 uit een lijst van mogelijk te coveren nummers gepikt voor de Gentse studentenradio Urgent.fm. Marble Sounds weet het nummer hier perfect naar haar hand te zetten. 

Verrassen doet Marble Sounds niet echt met deze ep’s, maar bevestigen (voor zover dat nog nodig was) des te meer. 

21 juni 2020
Patrick Blomme