Madensuyu - Current

Unday Records

Vijf lange jaren was het wachten op een opvolger voor het intense en uitstekende ‘Stabat Mater’ van Madensuyu. De vijfde van het Gentse Duo heet ‘Current’ en laat zich kenmerken door de prominente rol voor de piano. Jawel, u hoort het goed: de piano.

Current

 

Nadat het duo Stijn - YLODE - De Gezelle  en Pieterjan - PJ - Vervondel in 2004 de derde plaats haalde op Humo’s Rock Rally, zijn ze stuurs en vol overtuiging de eigen zin blijven doen. Dit resulteerde in enkele topplaten zoals ‘D Is Done’ uit 2008 en het reeds eerder genoemde ‘Stabat Mater’ uit 2013. Een genre kan je er niet onmiddellijk op plakken, maar dat het uniek en bijzonder energiek is, daar is iedereen het over eens.

De basis van gitaar en drums van de vorige plaat werd voor ‘Current’ dus volledig overboord gegooid en Gezelles gitaar werd vervangen door piano. Eerste single A Current liet al vermoeden dat het die richting zou uitgaan. De piano zorgt voor een zekere sierlijkheid, maar toch blijft de dynamiek bijzonder vurig.

Tweede single One More Time is minder melodieus, iets meer op ritme gericht en bevat enkele interessante en subtiele koerswijzigingen. Het vuur blijft uiteraard stevig branden. Ook het instrumentale The Flood The Flow The Roar laat de piano en drums bijzonder prikkelend en intens fulmineren.

Toppers zijn naar onze mening Breathe, Sail On en The Ravel. Eerstgenoemde komt rechttoe rechtaan binnen waarbij het duo zich van een bijzondere en intense samenzang bedient. Veel oprechter en gedreven kan een song niet binnenkomen. The Ravel daarentegen doet aan Mute Song denken uit ‘Stabat Mater’, met die diepe bassound ook al een dijk van een song. En met piano werkt het eveneens wonderwel.

Niet alle songs zijn nochtans even sterk. Van It’s Upon kunnen we nog zeggen dat het een intro is, maar Ill Timed en Rag kunnen minder bekoren. Ook slotnummer 8 By Pieces valt iets te mager uit.

‘Current’ is opnieuw een bijzonder energieke plaat, maar ze vraagt tijd. Desondanks twijfelen we of ze ooit even hard in de kleren zal kruipen als de twee voorgangers. Uiteraard kijken we wel met veel goesting uit naar de mokerslag die de band ook in deze bezetting live zal uitdelen. Dat kan onder meer in Gent, Brussel en Mechelen; de hele lijst vindt u hier.

 

15 februari 2018
Patrick Blomme