LUWTEN - Door

Glassnote Records

Door

Luwten, het project van en rond Tessa Douwstra, komt in februari 2021 met een tweede album. Als opstapje releaset de band nu reeds de ep ‘Door’. Wij waren enkele jaren geleden lyrisch over de titelloze debuutplaat van de band. En ook nu kunnen we de behoedzame, maar gelaagde sound van Luwten bijzonder smaken.   

Douwstra liet zich voor de productie bijstaan door multi-instrumentalist Binkbeats en de bandleden werden veel vroeger in het opnameproces betrokken. “Ik heb mijn deur op een kier gezet", aldus de frontvrouw, “Vandaar de titel ‘Door’.” 

Om haar doel te bereiken combineert Douwstra echte instrumenten en samples. Zo hoor je op Don’t Be A Stranger doorheen het thema en refrein de sample van een mannenkoor die ze vond op een oude bandrecorder van haar grootmoeder. Control, één van de twee vooruitgeschoven singles, heeft een herkenbaar op bas en synths geënt thema. De ingetogen zanglijn is signature Luwten, maar het nummer evolueert naar een schijnbaar hoogtepunt met naar Luwten-normen stevige uithalen in zang en gitaar met onderliggend nog steeds het bedaarlijke thema. 

De vergelijking met Over My Head, het meest uptempo nummer op de debuutplaat, gaat goed op voor Full Well; het nummer wordt laag per laag en met veel nuance opgebouwd zonder tot een echte bombastische climax te komen. Het contrast met het minimalistische en ingetogen Airport is groot. Door de sobere en essentiële invulling komen de harmonische en meerstemmige zanglijnen in deze song naar boven. Het sensuele Haircut sluit deze ep af met een lang uitfadend piano-akkoord. 

‘Door’ is een subtiel en laag per laag in elkaar gehaakt en wondermooi plaatje. Bovendien is het voor Luwten de eerste release op het internationaal bekende Glassnote Records, waar ze in het gezelschap verkeert van Aurora, Chvrches en Daughter. En nu is het uitkijken naar februari 2021.

4 oktober 2020
Patrick Blomme