Lost Baron - Dark Messiah

Polderrecords

Dark Messiah

Dat een album opnemen en uitbrengen in 2022 een helse onderneming is, is een understatement. Vraag dat maar aan het West-Vlaamse trio Lost Baron, die eindelijk dat langverwachte debuutalbum ‘Dark Messiah’ op ons mogen loslaten. Met de hulp van Polderrecords ligt de cd weldra in de winkelrekken. Digitaal kan je hem aanschaffen via bandcamp of bij het label. Het vinyl laat nog even op zich wachten.

2022 is het begin van een nieuw hoofdstuk voor Lost Baron. Ze krimpten onlangs in van een kwartet naar een trio, bestaande uit Jannick Verlinde (gitaar, zang), Bert Dewaele (bas, zang) en Dieter Lafaut (drums). ‘Dark Messiah’ werd net als de vorige ep opnieuw opgenomen en geproduceerd door de bekendste Antwerpse Portugees Martin Furia (Destruction, Bark). En met dit album onder de arm is de band klaar om de wereld te veroveren. 

Op ‘Dark Messiah’ wordt er muzikaal geen genade getoond. De muziek is beenhard. Als ware het een meltingpot van alles wat heavy en hard is. Je hoort er veel (death)metalinvloeden in, maar ook een streep stoner, enige hardcore, sludge,... Noem maar op. Genre-overstijgende bands lijken wel het keurmerk van de Belgische muziek. Lekker tegendraads. We hebben er al jaren een patent op.  

Met het titelnummer, tevens de eerste single, knalt het album stevig uit de startblokken. De metalen invloed is in de loop der jaren nog groter geworden dan voorheen. En Martin Furia heeft het drietal van een potige mix voorzien met de nadruk op gitaren en zang. Naar het einde van dat eerste nummer horen we zowaar een black metalfragment. 

De dubbele zang van Verlinde en Dewaele geven het geheel een lekkere dynamiek mee. Maar als Ron Bruynseels van Bark ook nog eens een streepje komt meezingen, zoals in Ancient Call For Blood, dan kan het feest helemaal niet meer stuk. Elders komen de vrienden van Fleddy Melculy ook nog eens een refrenintje inzingen. Ze nodigden Lost Baron uit voor de eerste Fleddypalooza en konden dus ook hier niet ontbreken. 

Eén van onze favorieten is High Ropes, waar eigenlijk alles een beetje samenkomt: een echt powerhouse met knallend drumwerk, die stemmen, het scheurende gitaarwerk en die lekkere hardcore metalgroove, die ons onmiddelijk terugkatapulteert naar de jaren negentig. Die jaren negentigvibe komen we wel meer tegen op dit album, waar alles voor Lost Baron zo'n beetje samenkomt. Het eerder genoemde Ancient Call For Blood staat ook in ons favorietenlijstje, lijkt heftiger dan alles wat we al hoorden. Bruynseels doet mee als derde stem. Hij is dan ook een echte pitbull die een lekker opgefokt ritme nodig heeft. Een eitje voor het trio uit Roeselare. 

Het mag al wel eens luchtiger ook. Afsluiter A Parasite, A Plague begint met een fijne danku en de melding dat we elkaar wel eens aan de bar zullen tegenkomen - daar houden we hen aan - net voordat deze afsluiter zich traag op gang trekt om rustig te eindigen. 

Lost Baron heeft een album gemaakt waarbij een heleboel kernwoorden passen: donker, hard, riffs, onheilspellend, nineties, noem maar op. Deze eerste echt kennismaking met Dark Messiah hebben wij ternauwernood  overleefd, maar dat neemt niet weg dat dit een echte aanrader is. 

10 december 2022
Bert Gysemans