Los Bitchos - Let The Festivities Begin!

City Slang

Let The Festivities Begin!

Geen Spaanse of Latijns-Amerikaanse groep zoals de naam Los Bitchos kan doen uitschijnen, maar een in London gevestigd kwartet dames uit alle windhoeken van de wereld. En dat is te horen aan het überzonnige debuut 'Let The Festivities Begin!'

Als Quentin Tarrantino nog een perfecte soundtrack zoekt voor het volgende filmproject, dan hoeft hij bij niet verder te zoeken. Los Bitchos is het ideale vehikel met een hang naar wereldse, feestelijke klanken op een bedje van surfachtige gitaren, jarentachtigwave. The B-52’s twee punt nul meets Manu Chao als het ware.

Alex Kapranos van Franz Ferdinand, ook niet vies van een beetje novelty, had het ook in de smiezen en bood zich aan als producer en trok met Los Bitchos naar de Londense Gallery Studios van Phil Manzanera (Roxy Music). Het geheel was al ingeblikt en klaar voor een veroveringstocht, toen de pandemie toesloeg, waardoor alles werd ingehouden tot de wereld weer langzaam opende na een (te) lange lockdown.

Deze noodgedwongen stap ter plaatse werd vakkundig ingevuld door de maandelijkse radioshow 'Planet Bitchos' op internetstation Worldwide FM dat sinds 2016 ruimte geeft aan wereldmuziek tussen Palestina en New Orleans. Zoek het maar eens op en geniet van de eclectische en grappige radioshows.

Maar nu is er dus toch het debuut en het is een leuke feestplaat, waar het speelplezier vanaf spat, instrumentals die zoals hoger aangegeven, perfect zouden passen in een doldrieste Tarrantinofilm. Bijna stuk voor stuk. Geen wonder dat de vier vriendinnen Serra Petale (gitaar), Agustina Ruiz (keytar), Josefine Jonsson (bas) en Nic Crawshaw (drums) elkaar leerden kennen op nachtelijke houseparties. Geen wonder ook dat de geestelijke neefjes van Khruangbin fan zijn, gezien ze eenzelfde eclectische hang hebben naar weirdness en gekte. Misschien omschrijven ze zichzelf nog het best, als ze stellen: “I wanted to sound like Van Halen and Cocteau Twins… but from Turkey”.

Elf lappen muziek die elk een eigen sfeertje zetten, waarbij het extreem lastig is om de beste te weerhouden, maar als u  ons de arm op de rug draait, doe dan toch maar Good To Go of Tripping At A Party op maximum volume. “Let the Festivities Begin” is gewoonweg dolle pret. Dat belooft als ze op 3 mei uitgenodigd worden om acte de presence te geven tijdens Les Nuits Botanique in Brussel. Dolle surf-exotica op een bedje van knaldrang.

10 april 2022
Laurens Leurs