Lieven Tavernier - Verloren In De Tijd

Geen tekort

Verloren In De Tijd

Wij kunnen niet op de vraag antwoorden of Jan De Wilde belangrijker geweest is voor Lieven Tavernier dan wel omgekeerd. Zonder Tavernier geen Fanfare Van Honger En Dorst of Eerste Sneeuw, maar zonder Jan De Wilde zou Tavernier wellicht nooit verder dan het Gentse kroegencircuit geraakt zijn, hoe mooi de songs, die hij ooit gemaakt heeft, ook zijn. Laten we dus gewoon blij zijn met beide heren en vooral wanneer ze nieuw werk uitbrengen, zoals nu Lieven Tavernier met ‘Verloren In De Tijd’.

De herinnering blijkt een belangrijk thema in het leven van de langzaam ouder wordende troubadour. Het titelnummer beschrijft uitdrukkelijk het zoeken naar een verloren verleden, Lang Verloren Vriend heeft het over een teruggevonden vriendschap uit vervlogen tijden en Eerste Lief mijmert nostalgisch over het eerste in de nevels van de tijd verdwenen liefje. Die herinneringen komen onweerstaanbaar terug met de tijd bij Tavernier. “Spoken kennen geen rust / spoken kennen geen slaap”, getuigt hij in Lucy In Groningen. Het verleden - zijn verleden - Tavernier geraakt er kenneljk niet onderuit.

Tavernier is ook een poëet: hij geniet van een moment, met een vrouw in Kiev, met een vriend, in de natuur. Als Je Niet Meer Naar Me Kijkt is zo’n song in the moment, waarvan de duur erg onzeker blijkt

Af en toe schiet hij uit de krammen of wordt hij kritisch: Julien is het verhaal van een uitzichtloze zieke die uiteindelijk enkel nog in euthanasie een oplossing vindt. De zanger is vol begrip. Dat is hij minder in Eens Breken De Dijken, waarin hij zoals Dylan in Positively 4th Street ongemeen hard uithaalt naar hypocrisie.

Lieven Tavernier heeft opnieuw een sterke plaat gemaakt. Beschouwing en herinneringen vormen er de twee sleutelwoorden van en qua muziek klinkt alles puik. De arrangementen smukken op waar nodig zonder overdrijving en steeds in de sfeer van de song. Of hij er veel succes gaat mee hebben, is onzeker, maar we hopen heel erg van wel. Misschien moet Jan De Wilde er enkele songs uit selecteren.

7 oktober 2020
Frank Tubex