Lenny en de Wespen - Instant

Buzzz Records

Instant

Dat Lennaert Maes overweg kan met taal, hebben we eerder al gemerkt. In zijn prachtige, muzikale aanpassingen van sagen en legenden in 'Als De Nacht', bijvoorbeeld. Dat hij liedjes kan schrijven, is dus ook niks nieuws. Met Lenny & De Wespen is hij nu toe aan 'Instant'. En dat draait alweer prima uit.

Al vanaf opener en titelnummer Instant weet je dat Lenny & De Wespen een frisse kijk hebben op de wereld: lichtjes belerend, zonder storend te zijn. Ze smachten een beetje naar de tijden dat niet alles meteen moest gebeuren, dat er nog iets was om naar uit te kijken zonder dat je verlangen werd weggespoeld door honderdduizend andere impulsen die je verwerken moest.

Ook muzikaal is hier over nagedacht. Ze hebben een eigen geluid met de kenmerkende stem van Maes en de aan Yevgueni (om maar iets te noemen) herinnerende muziek, waarin de toetsen soms (het onweerstaanbare riedeltje in Tommie) met alle aandacht gaan lopen, maar waarin tegelijkertijd de rest van de band zorgt voor een mooi geheel. Let bijvoorbeeld op de details in Hoe Jij Anders Bent: de subtiele gitaarstreling op het einde van het nummer, teksten als: “Hoe jij zonder zorgen uren boeken leest / En alles vergeet / De wereld vergeet / Je bent er niet meer”. Zelden het lezen van boeken beter weten omschrijven.

Met Alles Gaat Goed posteerden Lenny & De Wespen Billy Joels We Didn't Start The Fire in het meer dagdagelijkse bestaan. Er gebeurt van alles in de wereld en wij steken gezamenlijk de kop in het zand voor “Draghi, Trump, Rumsfeld, Monsanto, Volkswagen, Shell / Toon ons wat te koop is voor de waarheid van het geld”. Het is allemaal wat minder dramatisch dan in het nummer van Billy Joel, maar zit er tegelijkertijd wel knal op. En vol ironie voegt Maes er dan nog aan toe: “Nee, wij gaan fiks vooruit”.

'Instant' is een plaat die je met een brede glimlach om de mond beluistert. Vanwege de gewiekste teksten, maar ook door de ongewone aanpak van de muziek, die pop en kleinkunst wil verenigen en daar ook nog in slaagt. Wel oppassen dat net dat niet uitdraait in een geval van tussen de zetels vallen. Maar is de hedendaagse mens niet net gek van dergelijke symbioses? Swappen we op Spotify ook niet tussen de gekste genres?

En dan is er nog het eerbetoon aan Dranouter dat in het gelijknamige liedje op nooit gehoorde wijze wordt te luister gezet. Zelf waren we er nog nooit, maar we hebben al gehoord van de magie, die daar elk jaar weer wordt uitgestrooid. Lenny & De Wespen – in dit geval met de vocale hulp van Eva De Roovere – weten die sfeer perfect te vatten.

Met Zal Je Dragen wordt 'Instant' op ingetogen, maar tot in de kern gaande wijze afgerond om uit te blinken in eenvoud en zo'n mooi werkstuk te realiseren. Bij ons zijn er alvast een aantal angels blijven steken. En er zijn er nog voorhanden.

Lenny & De Wespen stelt de plaat voor in Antwerpen en in Leuven (30cc) . Voor het concert van vrijdag 26 oktober in de Arenbergschouwburg kan je hier tickets winnen.

22 oktober 2018
Patrick Van Gestel