La Luz - News Of The Universe

Sub Pop Records

News Of The Universe

Een plaat, gemaakt door en voor vrouwen. Vrouwen van kleur zelfs. Is het aan een witte cis-man om daar een mening over te geven? Ach, het is ook maar een mening, nietwaar? We volgen La Luz ook al best wel lang en platen als debuut ‘It’s Alive’ en ‘Floating Features’, aangekocht na een optreden van het gezelschap in Leuven, zitten hier in de platenkast naast ‘Weirdo Shrine’ en de titelloze voorloper van deze plaat uit 2022.

Dat  zangeres-gitariste Shana Cleveland vorig jaar ook nog een soloplaat afleverde met ‘Manzanita’ was ons dan weer ontgaan. Op die plaat vertelde ze over zwangerschap en vers moederschap. En alsof dat nog niet verandering genoeg was in haar leven, werd er twee jaar na de geboorte van haar zoon borstkanker bij haar vastgesteld en veranderde de line-up van de band. Bassiste Lena Simon en toetseniste Alice Sandahl werkten nog wel mee aan deze plaat, maar Sandahl is ondertussen vervangen door producer Maryam Qudus (Spacemoth). Met Audrey Johnson is er ook een nieuwe drummer. Het is dan ook niet vreemd dat de zin: “I was in a dream / but now I can see that change is the only law” (uit een boek van Octavia E. Butler) als credo werd gebruikt in de titeltrack van deze plaat.

Een album waarop Cleveland de esthetiek van chaos probeert te vatten en geïnspireerd werd door de schoonheid van dingen in verval, van de dood en van nieuw leven. De natuur rond haar woonplaats, waar ze de cirkel van het leven observeerde, bood uiteindelijk de geruststelling die ze zocht, maar afgaande op de nummers ging het niet vanzelf.

Nadat de plaat is geopend door het engelachtige, maar ultrakorte Reaching Up For The Sun, wordt Cleveland zonder pardon uit de droom gerukt met wild tromgeroffel en de gruizige gitaar van het psychedelische Strange World dat als single mocht fungeren. Cleveland lijkt met grote ogen rond te dwalen doorheen song en wereld. Terwijl de bandgenoten met doowop-stemmen het koortje verzorgen, lijkt zij vast te lopen in een chaos van schuine gitaren en hortende keyboards.

Het koortsachtig voortjakkerende Dandelions brengt nog geen rust. Cleveland beseft dat de nu goudgele paardenbloemen snel zullen veranderen van felle zonnen in grijze manen en ook de barokke popsong Poppies druipt van spijt. De hete zomerzon put de bloemen snel uit en het eerst zo felle rode kleed valt af. Waar is de zorgeloze surfrock van de begindagen naartoe? Daarop is het wachten tot na het Beatlesesque Good Luck With Your Secret, wanneer het onvervalste liefdesliedje Always In Love komt. Hierin komt de titel van de korte opener terug. De inktzwarte nacht wordt verdreven met een vurige gitaarsolo. De liefde is sterker dan de dood, de hoop sterker dan de angst.

En na Close Your Eyes verandert de plaat ook effectief van toon. De intro van I’ll Go With You is nog als zuigende modder die Cleveland wil vasthouden. Maar dan rukt ze zich los met de lieflijkste zangpartij van de plaat. En met Blue Moth Cloud Shadow lijkt alle doem veilig buitengesloten. De mot komt nog naar het licht, maar het raam houdt haar buiten en binnen klinken dromerige orgelklanken en een gitaarriff vol zelfvertrouwen. De plaat eindigt met Blue Jay, het Blackbird-moment van de plaat. Dat die vogel een metafyisische figuur is die in sommige Noord-Amerikaanse verhalen verantwoordelijk wordt gesteld voor het maken van de aarde (een nieuwe wereld), zal vast geen toeval zijn.

‘News Of The Universe’ is een slimme, maar ook goede plaat geworden. Eentje waarop La Luz veranderd is van toon, maar dan wel ten dienste van het verhaal dat moest verteld worden. Het album wordt voorgesteld op SMG Music Fest op 6 september en op het Nederlandse Misty Fields op 7 september.

26 mei 2024
Marc Alenus