Kurt Vile - Wakin On A Pretty Daze

Matador Records

Rustig achteroverleunen en de boel de boel laten. Men pleegt het tegenwoordig relaxen of chillen te noemen. Het hardcore hipster schorriemorrie trekt de twee zelfs samen tot het volstrekt wansmakelijke gedrocht “chillaxen”. Dat gezellig niets doen gebeurt dan onder begeleiding van dreunende beats. Jawel, enerverende, pompende bassen. Dat kunnen wij vanzelfsprekend niet goedkeuren. Zeker nu Kurt Vile zijn nieuwe worp op de wereld heeft losgelaten. De indie-bard is al sinds 2008 aan een solocarrière bezig en levert al even lang excellente chillax albums af.

Wakin On A Pretty Daze

Zo ook ‘Wakin On A Pretty Daze’. Opener Wakin On A Pretty Day is een heerlijk lui nummer. Net zoals dat op de rest van de cd het geval is, steunt het nummer op simpele akkoorden, trage ritmes en eenvoudige doch geniale melodietjes. Ook op dit album laat hij weer een hoop atmosferische geluiden en chorus los op wat in wezen gewoon popnummertjes zijn. Opnieuw zijn de arrangementen fantastisch en dit ondanks dat er twee leden uit de Violaters (Kurts backingband) zijn vertrokken. Hoewel alles rommelig en slordig klinkt, zit alles strak. Berekende choas, meesterlijk gebracht.

Ook de stem van de Amerikaan klinkt als vanouds alsof hij met een kater uit zijn bed naar de micro waggelde, onderweg nog vlug een joint opstekend. Zijn teksten vangen telkens kleine stukjes realiteit die Vile in zijn eigen, soms verwarde, woorden weergeeft.

De jaren negentig druipen van de muziek, Pavement is nooit ver weg en ook het geluid van Grandaddy sijpelt op deze nieuwe duidelijk door, niet in het minst in Goldtone.

Hoewel ‘Wakin On A Pretty Daze’ vrolijker van toon is dan Viles vorig werk is dit meer van hetzelfde. Is dat echter slecht? Nee, zeker niet. Kurt Vile is een kei van een songschrijver en hij wordt steeds beter. Nooit gaat dit album vervelen, steeds weer trekt het je mee in zijn zalige loomheid.

‘Wakin On A Pretty Daze’ is het ideale zomeralbum en een nieuwe etappe in de mooie carrière van Vile. Aan te raden bij een fris pintje, een koud buffet eventueel aangevuld met een atypische kruidenmix.

26 mei 2013
Koerian Verbesselt