Kowzi - Kind Of Done

Eigen beheer

Kind Of Done

Op een podium zal je Olaf Janssens niet vaak zien. En dat is eigenlijk wel jammer, want hij liet weer een bijzonder album los.

Een steeds weerkerend thema binnen de tien nummers is eenzaamheid, mensen die vastzitten in hun situatie, niet gelukkig zijn en daar niet uit geraken. En toch is het geen gloomy album geworden. De piano zorgt hier en daar voor sprankels licht en meeslepende strijkers blazen als een frisse bries lucht in de plaat.

Openingstrack – en destijds derde single –  Safe Distance is daar een mooi voorbeeld van. Het gaat over de relatie die sommige mensen met sociale media. Ze spuien een mening over alles zonder eigenlijk te weten waarover het gaat, zich veilig wanend achter toetsenbord en scherm.

Ook de prachtige focustrack Kind Of Done, gaat over de relatie met sociale media, maar dan eerder over de valse schone schijn die ons via die kanalen wordt voorgehouden en over hoe moeilijk dat vol te houden is, zeker voor bekende mensen, die vaak de wind van voren krijgen door jaloerse reacties van de protagonisten uit Safe Distance.

Maar we tellen dus al langer af naar deze plaat. Eerste single, Back To Good Times kwam reeds uit in januari 2023 en deed ons enigszins denken aan Loney Dear door de elektronica en de piano die het voortouw nemen en natuurlijk ook door Janssens' zachte manier van zingen.

In maart volgde dan het voor Kowzi gespierde Cut The Crap, een nummer in de stijl van Ben Folds en Eels dat een ander licht wierp op de plaat. Dat die mooi afwisselt van sferen is dus uiteindelijk geen verrassing, ook al omdat er daarna met Safe Distance, Waves, het nog meer gespierde Have Some Fun en All Right nog vier singles volgden. Die laatste single was weer helemaal in de stijl van de eerste. Dus de cirkel was mooi rond. Het is wel een heel neerslachtig nummer, maar het gaat dan ook over een moeilijke relatie, waarbij de ene partner eigenlijk meer therapeut is dan geliefde voor de ander en het geduld van de eerste raakt op. Het is duidelijk niet allemaal “all right”.

Dat blijkt ook uit Alive en de instrumentale afsluiter Closer. Als dit allemaal autobiografische nummers zouden zijn, ziet het er niet goed uit voor Kowzi. Maar dat zal wel niet, want de nummers zijn duidelijk met heel veel liefde en ambacht geconstrueerd. Elk detail klopt en het muzikaal tijdloze karakter van de nummers maakt dat dit een plaat is die je kan blijven draaien.

'Kind Of Done' is ook geen hint naar een zwanenzang, want Janssens was in januari al bezig aan drie Kowzi-platen tegelijk. Een opvolger kan dan ook niet extreem lang op zich laten wachten.

25 december 2023
Marc Alenus