Kaitlyn Aurelia Smith - Let's Turn It Into Sound
Ghostly International
Ghostly International moet blij geweest zijn met de vorige release van de extravagante producer Kaitlyn Aurelia Smith. Begrijpelijk, want qua avontuurlijkheid kon ‘The Mosaic Of Transformation’ wel tellen. Met als uitgangspunt een modulaire Buchla-synthesizer, MIDI-controller, stemvervormers en dus die stem zelf, creëert de Amerikaanse multi-artieste iets dat het midden houdt tussen bizarre sfeerexperimenten en tegendraadse dansmuziek. Faut le faire.
Enfant terrible? In het geval van het hortende en stotende ‘Let’s Turn It Into Sound’ zeker wel. Van musicalachtige a capella-momenten tot knotsgekke speelgoed-speeltuin-jungle-zaptracks. Van ADHD-drukte met scherende en gierende flarden tot in elkaar stuiterende hiii- en haaa-klanken. Fragmentarisch is allicht een understatement.
Melodieuze herkenningspunten of structurele handvaten hoef je bij deze nieuwe creatie van Kaitlyn Aurelia Smith in elk geval niet te verwachten. Met enig geluk enkel een kleine verademing in de vorm van een outro van een stukje fluit of enkele gesamplede strijkers. Het lijkt wel of Kaitlyn verkeerde paddestoelen at in haar homestudio. Zelf verwoordt ze de creaties als “intuïtieve en instant antwoorden op de complexe emoties die op ons afkomen in de huidige maatschappelijke context”. Eerlijk gezegd rijzen bij ons over deze plaat meer vragen dan dat we antwoorden krijgen.
Misschien moeten we de 3D-videobeleden van Sean Hellfritsch er maar eens bij nemen, bedachten we toen. Beelden die de bewegingen van KAS in realtime omzetten, terwijl ze deze muziek inspeelde en die projecteren in een kleurrijke, abstracte omgeving. Toen kregen we nog meer vragen. Of nog minder houvast.
De tien tracks op ‘Let’s Turn It Into Sound’ ontstonden op goed drie maand tijd. En dan kunnen we termen als “spontaan”, “improviseren” of “intuïtief” al iets meer plaatsen. Voor ons gaat deze plaat helaas net over de grens van experimentele muziek. Wanneer we eindelijk een momentje van rust en sfeer in Check Your Translation cadeau krijgen, hopt de dame na een kleine minuut over in een eightiesachtig Atari-gebliep. En ja, je kan ons proberen te overtuigen met het feit dat de B-kant van deze plaat veel rustiger is en er een boel meer sfeer- en ambientmomenten op staan. Maar echt tot rust komen we sowieso nooit. Dit zetten wij niet echt onder de categorie “creatief”, maar eerder onder die van “rommelig”. (biz)ART.