Juan Wauters - Real Life Situations

Captured Tracks Records

Real Life Situations

Met een naam als Wauters denken wij aan een sportjournalist, een lange basketbalster en – in een zeldzame nachtmerrie vol penisnijd – aan Koen en Kris, maar hier gaat het over een in New York gestrande Uruguayaanse rekel met een voorliefde voor allerlei muziekjes.

Misschien dat vader Wauters ooit een scheve schaats reed op de schaatspiste in Montevideo, maar dat is onwaarschijnlijk, want in 2002 vervoegde Juan Wauters zijn verwekker in New York. Hij richtte er de garageband The Beets op met bassist Jose Garcia en drummer Jacob Warstler, maar ging solo vanaf 2014.

Sinds 2015 hebben wij een dikke koffieboon voor de man vanwege het toenmalige album ‘Who Me’ en sindsdien laat hij ook hier af en toe de zon schijnen met lichtvoetige, zomerse muziekjes. Het was dan ook even schrikken, toen deze plaat bleek te openen met een gesproken boodschap van Weather Underground-leider Bernardine Dohrn, die pleit voor gewelddadig verzet in Amerika.

Maar geen nood, ook op ‘Real Life Situations’ lacht Wauters de gouden tanden bloot. Tenminste, zo lijkt het toch. Wij spreken even goed Spaans als Tom Waes en laten ons dus leiden door de glanzende gitaren, de sprankelende toetspartijen, de Zuid-Amerikaanse ritmes en de vele gasten, die Wauters uitnodigde om te participeren op dit tuinfeestje.

Namen als Mac DeMarco, HOMESAKE (aka Peter Sagar), Benamin, Nick Hakim, Cola Boyy, Air Waves, Tall Juan en El David Aguilar verraden al dat het een eclectisch plaatje is geworden. En met eenentwintig songtitels duizelde het ons even voor de ogen. Alsof we de rook van de toeters van DeMarco en co hadden ingeademd.

Gelukkig (of net niet) blijkt de helft van die titels een gesproken intermezzo te verbergen. Feit is dat deze de flow van de plaat breken en niet aanzetten om de plaat herhaaldelijk in zijn geheel af te spelen. Het belangrijkste, dat ze duidelijk maken voor toekomstige generaties, is dat dit een COVID-19-plaat is. Vooral de vier laatste stukjes van de plaat lijken er een beetje bij gesleurd. Wauters heeft zich er waarschijnlijk wel mee geamuseerd, maar hij had er beter één of twee degelijk uitgewerkt.

Jammer, want er staan echt wel pareltjes op dit album. Uiteraard is Real, de samenwerking met DeMarco er daar één van. Het lijkt wel het anthem van peace & happiness anno 2021. Zelfs het gebruik van de stemvervormer draagt bij tot de pret ,die al start van bij Locura ("gekte", volgens Google Translate) en Presentation en die doorgaat tot Estás Escuchando. Onderweg fietsen we fluitend door allerlei genres van folk tot hiphop en zwaait Wauters naar de roots.

Op de cover zit Wauters gehurkt op de hoek van Elton Street en New Lots Avenue in Brooklyn, vlakbij de spoorwegbrug die Elton Playground doorsnijdt. Het lijkt alsof hij vanop die straathoek het dagelijks leven heeft geobserveerd en geïncorporeerd in zijn muziek. Je zou zo naar Brooklyn willen verhuizen!

9 mei 2021
Marc Alenus