Joseph Williams - Denizen Tenant

mascot label group

Denizen Tenant

Bandleden staan vaak voor elkaar klaar, maar zoals de leden van Toto het doen, is toch wel uniek. Of het nu albums voor de band zijn of soloplaten, altijd staan ze klaar voor elkaar. Maar al te graag werken ze samen. En hierdoor hebben ze een ongekende connectie opgebouwd.

'Denizen Tenant', de soloplaat van Joseph Williams, en 'I Found The Sun Again' van Toto-collega Steve Lukather; beide albums komen op hetzelfde label en op dezelfde datum uit. Je zou denken dat de mannen ondertussen al hun kunsten al hebben laten horen, maar niets is minder waar. Juist door de jaren ervaring en talloze albums blijft de genialiteit groeien naar ongekende hoogtes. Waar vele bands het eindstation bereikt hebben, gaan deze gasten nog een aantal haltes verder.

Opener Never Saw You Coming komt als een zwoele omhelzing de speakers uit. Dat hadden we niet zien aankomen. Alles aan dit nummer klopt. De diepe basnoten gaan goed samen met de hogere zang, de gitaar en keyboards vullen dit alles op een gelikte manier aan. Titeltrack Denizen Tenant is een buitengewone muzikale vlecht van talenten. De manier waarop de instrumenten versmelten is bijna magisch. Deze track geeft weer een andere dimensie aan dit album.

Dat geldt ook voor opvolger Wilma Fingadoux, waar we toch wel even over na moesten denken hoe dit te beoordelen. Met onze voorliefde voor de oude sound, komt dit heel apart binnen. De moderne geluiden, waarmee elke dj een mooi feestje kan beginnen, zijn de basis. Misschien moeten we deze track iets meer aandacht schenken om het beter te kunnen begrijpen en waarderen.

Als zoon van filmcomponist John Williams, doet Joseph zijn naam eer aan. Zo is hij te horen in onder meer 'The Lion King', maar ook nummers als Don`t Give Up, Liberty Man en World Broken op deze plaat kunnen mooi worden verwerkt in de filmwereld, waarin hij is opgegroeid. No Lesson laat ons nog even langer in die filmwereld vertoeven. Je ziet meteen een oude zwart-witfilm voor je, waarin een gebroken man met een glas whisky aan de bar van een rustig café zijn keuzes overdenkt.

Toto kennen we natuurlijk van Africa en Hold The Line, maar deze plaat ligt meer in de lijn van het minder bekende werk van de band; de kant die niet vaak te horen zal zijn op de radio, hetgeen toch echt wel een groot gemis is. Wellicht zal het voor sommigen te veel filmmuziek zijn, maar toch zijn dit hoogstaande songs waarvan de meeste Toto-fans gelukkig zullen worden. 

1 maart 2021
Jordi Rijnders