Jesca Hoop - Memories Are Now

Sub Pop Records

We wisten het al langer: Jesca Hoop bulkt van het talent, maar ze leek voorheen nog niet goed te weten welke richting ze uit moest. Die richting vond ze wel voor haar vijfde plaat via de wegwijzer naar "Eenvoud".

Memories Are Now

Die weg naar "Eenvoud" was lang. Vijf jaar was de vroegere kinderoppas van Tom Waits er naar onderweg. Ze kwam er via bewerkingen van haar eerder uitgebracht materiaal op ‘The Complete Kismet Accoustic’, ‘Undress’ en de samenwerking met Sam Beam: ‘Love Letter For Fire’.

Wanneer we er de recensie van vijf jaar geleden bij halen over haar laatste album met echt nieuw materiaal, dan lezen we daar dat ze zich toen richtingloos liet versmachten door alle invloeden die ze opzoog. Daarvan is anno 2017 niets meer te merken. ‘Memories Are Now’ zet Hoops stem volop in de volgspot. En dat is een goede zet.   

In de titelsong bijvoorbeeld wordt haar zang enkel begeleid met een kale bas en wat spaarzame percussie. En toch houdt Hoop je aandacht moeiteloos vast met herwonnen zelfvertrouwen. Ook in het daarop volgende The Lost Sky, een nummer dat samen met Pegasi een verloren relatie bezingt, bestaat de begeleiding vooral uit spaarzaam, doch avontuurlijk snarenwerk.

Wanneer elders op de plaat Hoop en co-producer en gitarist Blake Mills een klein beetje assistentie krijgen, klinkt de plaat dan ook meteen weelderig. In Cut Connection komt zo Fiona Apple op harmonica spelen. Song Of Old werd door Rob Moose (Bon Iver) van melancholische strijkers voorzien en veteraan Greg Leisz leent zijn pedalsteel op het reeds genoemde Pegasi.  

Naast een verloren liefdesrelatie, behandelt ‘Memories Are Now’ ook Hoops relatie met de wereld. In Animal Kingdom Chaotic, waarin we een ouderwetste schrijfmachine horen, drukt ze haar verlangen uit om terug grip te krijgen op de wereld, hekelt ze in één moeite door het doden van mensen via drones en verbaast ze zich erover dat robots meer aanspreken dan dieren. Ook in de naar het kinderspel Simon Says genoemde track drukt ze haar heimwee naar een meer analoge, eenvoudige wereld uit en stelt ze consumentisme aan de kaak.

‘Memories Are Now’ gaat dus duidelijk om het terug in handen nemen van het eigen leven. Soms moeten daarvoor verbindingen doorgeknipt worden, zoals weerklinkt in het haar indiaans klinkende Cut Connection, of teruggekeerd worden naar mama die oude liederen zingt. In realiteit verliet Hoop haar ouders toen ze amper veertien was. Haar strenge, Mormoonse opvoeding verstikte haar en is ook nu nog onderdeel van inspiratie zoals blijkt uit de slottrack waarin Hoop verwoordt hoe ze destijds haar geloof verloor, maar waarin ze ook haar ouders niets verwijt.  

‘Memories Are Now’ is de glorieuze terugkeer van Jesca Hoop. Het is een plaat waarop onder de schijnbare eenvoud enorm veel te ontdekken valt.  Op 12 mei brengt ze haar plaat naar de Botanique.

15 april 2017
Marc Alenus