Jasper Erkens - Drawing A Line

Universal Music Group

Er is niets interessanter dan een zoekende artiest, maar het wordt wat anders als die zoektocht op één en dezelfde plaat plaatsvindt en dan nog niet bijster interessant is ook. Eind 2017 bracht Jasper Erkens ‘Drawing A Line’ uit, zijn eerste plaat onder eigen naam sinds ‘The Brighter Story’ uit 2009. Erkens is er nu nog altijd maar vijfentwintig, wat betekent dat we ‘The Brighter Story’ gerust kunnen wegzetten als een jeugdzonde. 

Drawing A Line

Vijf jaar later dook Erkens opnieuw op als spilfiguur van Altrego, nadat hij een muzikale reis had doorgemaakt aan de befaamde BRIT School, die al muzikanten als Adele, Katy B, Amy Winehouse en ook King Krule had afgeleverd. Een eerste ep kwam, alsook een openingsslot op Rock Werchter, maar toen verdween het groepje geruisloos en zonder verklaring.

Op ‘Drawing A Line’ horen we vandaag een Jasper Erkens die nog altijd ergens valt tussen wat hij in 2009 als zestienjarige deed en wat hij in 2014 met Altrego deed. Toen hij met zijn bandje begon, liet hij weten dat Waiting Like A Dog uit een ander leven stamde en toch is het precies dat nummer waar we aan moeten denken als we Drawing A Line horen.

Veel beter gaat het Jasper Erkens af als hij de popsong omarmt, zoals in de singles die ondertussen uit die plaat zijn getrokken. Nothing Could Stop Us heeft een schitterend refrein, Hop On The Rhythm bezit onwaargemaakt hitpotentieel en de nieuwe single Nocturnal is dan weer heel erg wat Altrego had kunnen zijn, als ze verder hadden gezocht naar een eigen geluid. Het is misschien wel het beste nummer van de hele plaat.

Ook Money heeft zo’n lekker refrein. Daarnaast staat er vooral heel veel middelmatig spul op ‘Drawing A Line’, wat ons doet besluiten dat Jasper Erkens misschien gewoon de lat maar eens hoger moet leggen. They Say is behoorlijk saai, One More Stripe is gewoon niet goed genoeg en als Erkens aan het experimenteren slaat, zoals in Time Has Been So Kind, is dat afwisselend lachwekkend en irritant. Het zit er nochtans wel in: Repeat Routine heeft het potentieel van een goede popsong, maar klinkt nu vooral als een B-kantje van Justin Timberlake.

In From Now On zingt Jasper Erkens: “I got nothing to lose anymore.” We vroegen ons af of dat over z’n muzikale carrière zou kunnen gaan. We hebben twee grote adviezen voor Jasper: 1) Denk na over wat je echt wil maken en maak een langetermijnplan. 2) Durf meer risico’s nemen.

Misschien komt het nog wel goed met Jasper Erkens, maar op basis van ‘Drawing A Line’ hebben we daar ook niet heel veel vertrouwen meer in.

30 januari 2018
Geert Verheyen