Jarvis Cocker - Beyond The Pale

Rough Trade

Beyond The Pale

Jarvis Cocker, het is een naam waar we al even niets meer van hadden gehoord. De excentrieke frontman van Pulp heeft na de spilt van die legendarische cultband nooit echt stilgezeten, al leken de artistieke hoogdagen vooral in het verleden te liggen. Niet dat Cocker nog iets te bewijzen had, want een man met tijdloze hits als Common People, Disco 2000 en Running The World op zijn conto heeft, wat ons betreft, zijn plekje in de muzikale geschiedenis ruimschoots verdiend.

Toch maakten onze wenkbrauwen opmerkelijke bewegingen na het horen van ‘Room 29’, Cockers vorige soloplaat. Loungemuziek, Jarvis? Really? De verkeerde zijde van kitsch werd betreden en we leken afscheid te moeten nemen van een muzikale held. Maar Jarvis zou Jarvis niet zijn moest hij geen verrassende verrijzenis teweegbrengen. Per slot van rekening heeft hij dezelfde initialen als die andere J.C.

‘Beyond The Pale’ is een terugkeer naar alles wat van Pulp zo'n geweldige band maakte. Songs met aparte structuren, geweldige teksten en ritmes waar de modale blanke man heerlijk onbeholpen op kan heupwiegen. Save The Whale is een verlegen binnenkomer, maar wakkert de honger aan naar meer, een honger die meteen beantwoord wordt door Must I Evolve? Zes minuten lang worstelt Jarvis met zichzelf zoals alleen hij dat kan. Onversneden discorock, doorspekt met een existentiële crisis van jewelste: Cocker Gran Cru!

Am I Missing Something is meer mistroostige funk en drijft op een heerlijk groovende baslijn, maar mist toch net dat tikkeltje meer. House Music All Night Long lijkt een liefdesverklaring aan de nineties en alle rave-parties en verboden middelen die daarmee samen gingen. Enkele aanstekelijke bruggen en temposwitches later heeft Cocker ons helemaal aan het dansen gekregen. Of toch iets wat er op lijkt.

Naast dansbare luchtigheid is er ook plaats voor experiment. Sometimes I Am Pharoah is even bizar als de titel doet vermoeden, maar Jarvis komt er weer mee weg. Swanky Modes en Children Of the Echo zijn aangename afsluiters maar het vet is dan al een beetje van de soep.

"Beyond The Pale" is een Engelse zegswijze voor onaanvaardbaar of ongeoorloofd. Bijzonder toepasselijk, gezien het zowel onaanvaardbaar als ongeoorloofd is dat Cocker zolang heeft gewacht om een plaat van dergelijk niveau af te leveren. Wij willen ons bij deze graag ook verontschuldigen bij Jarvis: nooit zullen we nog aan zijn ondoorgrondelijke artistieke gave twijfelen.

20 september 2020
Nick Van Honste