Itches - Two Flies In One Clap

UhmYeahSure Records

Two Flies In One Clap

Waarom staan er in de Kempische straten zoveel auto’s langs de kant van de weg geparkeerd? Omdat er in elke garage een groepeke aan het repeteren is. Wat zit er verdorie toch in de Kempense lucht dat maakt dat er al jarenlang zo’n verzengende garagerocksien bloeit? Achter zowat elke garagepoort repeteert er een bandje met de versterkers op elf. Het maakt de Kempen het Garageland bij uitstek, zoals The Clash in 1977 ons al toespuwden: “Back in the garage with my bullshit detector / Carbon monoxide makin' sure it’s effective”. Achter één van die garagepoorten tussen de walmende uitlaatgassen zit Itches verborgen.

 

In die dan toch niet zo stille Kempen begon het ook deftig te kriebelen bij het trio kemphaantjes Philippe Peeters (vocals, gitaar), Jonas Torfs (bas) en Arno Sels (drums). De drie leden groeien op in de sloppenwijken van “Los Kempos” nabij Antwerpen. De boreling wordt Itches genaamd en er wordt volop geëxperimenteerd met punk en garagerock met een vleugje psychedelica terwijl de pils rijkelijk vloeit. In 2022 verschijnt de ep ‘Kingdom Upstairs’ en nu is er dan debuutplaat ‘Two Flies In One Clap’.

Nothing on the hand natuurlijk, zo lang we elkaar maar verstaan, dan we will see it through the fingers. (Groot Woordenboek Danglish – Nederlands: steenkolenengels / kruisbestuiving tussen het Engels en het Nederlands) “Maar wat met de muziek?“ vraagt u zich ongetwijfeld af. De fuzzy gitaren bloeien nog weelderig in de Kempense ondergrond. Hier en daar zijn er wel enkele zwaardere invloeden merkbaar als Black Sabbath in Die Alone. Of “riding the wild surf” op Level 25 in een fleurig Hawaiihemdje met lekkere ooh-ooh-harmonietjes. Rafael Valles Hilario, de man achter Tuff Guac en sekteleider van Belly Button Records (een tijd lang zowat het enige DIY-garagelabel in België) zit achter de knoppen en laat de gitaren lekker twangen.

Klinkt het niet, dan botst het maar. Simpel, goedkoop en rammelig zijn kernwoorden die de groep hoog in het vaandel draagt. De heren zijn liefhebbers van de sprint, eerder dan van de lange afstandnummers. Prijsbeest Drivers License klokt af op éénminuut vijfenvijftig en de hele plaat zit er al na dik vijfentwintig minuten op. Daar is niks mis mee, wel integendeel. Geen tijd om je te vervelen. Daar is de volgende song al.

In Tree zijn de ooh-ooh-koortjes terug, in Save The City zijn die vervangen door lalalala’s, maar ze hebben beiden stevige wortels in de sixties bij The Faces en The Kinks. Out Of The Frame heeft dan weer zo’n lekker sixties-punk-meezingrefreintje waar ook de vroegere Paranoiacs een patent op hadden. Phone Kill zit dan weer het beste van The Ramones op de hielen, inclusief cartooneske lyrics als “Will your kiss heal my bones? / I'm gonna kill you on the phone”.

Niet dat we iedereen veel jeuk en korte armpjes toewensen, maar die gasten van Itches weten ons toch op de juiste plaatsen te kriebelen. Laten we die plaat nog maar eens op de draaitafel zwieren. En we hopen van u hetzelfde.

‘Two Flies In One Clap’ is uit via UhmYeahSure Records en Ronny Rex.

4 september 2024
Patrick Van den Troost