Belly Button Records - Uiteindelijk breng ik gewoon uit wat ik zelf goed vind

Uiteindelijk breng ik gewoon uit wat ik zelf goed vind

Meestal werken ze achter de schermen, maar voor de Week van de Belgische Muziek wilden wij absoluut een aantal Belgische labels onder het voetlicht brengen. 

Kan je jezelf even voorstellen?

Ik ben Rafael Valles Hilario, 24 jaar en sekteleider van Belly Button records. Ik heb altijd strips en cartoons getekend tot ik over een gitaar struikelde rond mijn 14 jaar. Van de gevolgen daarvan heb ik nog dagelijks last en ik hoop dat die chronische liefde nog lang mag blijven duren.

Kan je je label toelichten?

Belly Button is ontstaan uit pure verveling toen ik 18 was. Plaatjes luisteren is toch zoveel leuker dan naar de les gaan. Ik veronderstel dat Belly Button vooral een garagepunklabel is, ontstaan uit de garagerockhype die zes jaar geleden nog hevig woedde. Maar uiteindelijk breng ik gewoon uit wat ik zelf goed vind. Enkele bands/projecten op het label zijn Ero Guro, Tuff Guac, Vision 3D, Bront... Het gros van de bands is Belgisch of Nederlands.

Kan je vijf recente en/of toekomstige releases van het label aanstippen?

Momenteel staan er een stuk of drie releases gepland. Warm Exit (Brussel) heeft een kort lo-fi garagepunkplaatje gemaakt dat doet denken aan de Australische four-track cassette recording scene.

Purses (ook Brussel) is in mijn studio komen opnemen en speelt een soort van vintage pop met zware Franse tongval.

Magic Max (nog al Brussel!) is een lo-fi bedroom-garageproject.

Verder ben ik erg blij met de meest recente releases van Dusty Mush en Ero Guro. De productie van Dusty Mush is altijd supersmaakvol. Zwaar overstuurde tapesignalen en warme fuzzklanken slaan de analoge klok.

Ero Guro, dat is snedige punk met veel geschreeuw en al.

Wat is je favoriete, Belgische plaat (niet van je eigen label)? 

Mijn favoriete Belgische plaat is waarschijnlijk het debuut van JFJ. 'Electric Wood' heet die. Een hele tijd terug uitgekomen op FONS records en boordevol hits. Ik kan het genre ook niet goed omschrijven. Americana meets pop meets lage Beck-achtige stemmetjes? Heel vet!

Wat onderscheidt jullie label van het andere aanbod (Belgisch, internationaal)?

Voor Belly Button was Oddie records het enige Belgische label met een soortgelijk aanbod. Toen verdween Oddie en was Belly Button een tijd lang het enige DIY-garagelabel in België, voor zover ik weet. Ondertussen is Ronny Rex ook heel coole, soortgelijke dingen aan het releasen en lijken er tijdens de lockdowns hier en daar labeltjes ontstaan te zijn. Waarschijnlijk ook uit verveling.

12 februari 2021
Patrick Van Gestel