Iron & Wine - Weed Garden

Sub Pop Records

Weed Garden

Iron & Wine, geboren als Samuel Beam, bracht vorig jaar met ‘Beast Epic’ na zes jaar radiostilte een nieuwe plaat uit waarop hij terugkeerde naar zijn roots in de vorm van mooie huiskamerliedjes. Op de ep ‘Weed Garden’ staan nu zes liedjes die die plaat niet haalden, maar afdankertjes zijn het alles behalve.

 

Je merkt wel dat de nummers van ‘Weed Garden’ uit dezelfde schrijf- en opnameperiode komen, want ze liggen opvallend in het verlengde van ‘Beast Epic’. Dat merk je al snel aan het zachte en strelende van single What Hurts Worse met dat heerlijke melodielijntje op akoestische gitaar, Waves Of Galveston en Autumn Town Leaves.

Leuk en interessant is de akoestische blues en funk in combinatie met het vertrouwde folky geluid in Last Of Your Rock ‘n’ Roll Heroes. Het contrast met het minimalistische Milkweed is bijzonder groot. Je hoort een ingehouden piano en cello, maar de song teert vooral op de vocalen van Beam en zijn achtergrondzangers. Met een minimum aan middelen toch een zo groot en doelgericht mogelijk effect bereiken heet dat dan.

We gaan eruit met het bescheiden pareltje Talking To Fog. Beam vertelt levendig over geluk en hoe moelijk het soms te vinden is en je gelooft gewoonweg elk woord dat de man zingt.

‘Weed Garden’ is geen plaatje dat veel impact zal hebben, maar met zijn organische en ingetogen karakter weet het je toch een paar keer goed te raken.

27 december 2018
Patrick Blomme