Inwolves - Color In The Zoo

ConSouling Sounds

Color In The Zoo

Karen Willems mag dan niet erg bekend zijn bij het grote publiek, ze weet al jaren op bijzonder eigengereide en oprechte wijze aan de bak te komen als drummer en percusionist. Zo kunt u de Meetjeslandse kennen van samenwerkingen met Zita Swoon, Yuko, Jan Swerts of Mauro. Met haar eigen project Inwolves treedt ze nu op de voorgrond en creëert ze een eigen universum. Dat geldt ook voor ‘Color In The Zoo’, het derde album van die band.

 

‘Color In The Zoo’ is de opvolger van de donkere synthsplaat ‘Involves’. Wie meer van hetzelfde verwacht had, is eraan voor de moeite. Inwolves kiest voor een heel andere richting met een ruim gamma aan instrumenten en geluiden. Om dit te verwezelijken viel Willems terug op een bezetting van gelijkgestemde zielen met Pepijn Caudron (Kreng) achter de knoppen. Het resultaat is een plaat die tijd vraagt, maar wel bijzonder apart en experimenteel is. Alsof er achter elk hoekje en kantje iets nieuws, prikkelends en spannends te ontdekken valt.

Openingssong All Construction drijft vooral op spanning en we nemen nog een vrij regulier instrumentarium waar. Ook She Needs Air voelt sinister aan en de panfluit en het geneurie zorgen voor een zekere tribale sfeer.

Op ‘Color In The Zoo’ zijn ook field recordings verwerkt. In het ingetogen Attack Of The Tumbleweed zijn die nog subtiel, maar in In Paradiso zijn de kwakende vogels de basis van de song, waar de percussie nadien op verder bouwt.

To Louis Hardin is de meest eclectische song van de plaat: met zijn pittige percussie, diepe melodielijn, montere fluitwerk, verfrissende field recordings en bezwerende stemmen word je als luisteraar gedwongen om bij de les te blijven.

‘Color In The Zoo’ is een kleurrijke speeltuin van creativiteit. Willems en co bespelen een bijzonder breed klankpalet en gaan daarbij vaak op zoek naar uitersten. Dit is dan ook geen voor de hand liggende plaat geworden en de repetititieve sjablonen kunnen menig luisteraar, wij incluis, in eerste instantie afschrikken. Geef het desondanks een kans en laat je, net als ons, inpakken door het intensief en psychedelisch geluid. En bedenk vooral hoe interessant Inwolves dit live zal brengen.

20 juli 2018
Patrick Blomme