Inwolves - Inwolves

ConSouling Sounds

Nee, het nieuwe, gelijknamige album van Inwolves is allerminst een alledaags tussendoortje. Inwolves is het muzikale project van Karen Willems (o.a. Yuko, Zita Swoon Group, Dirk Serries,...) die niet enkel haar plaats achter de drumvellen inneemt, maar hier als bandleider naar voren treedt. Samen met geestesgenoten Jurgen De Blonde (De Portables, Kohn,...) en toetsenist-gitarist Ward Dupan (Low Vertical) vormt ze een machtig, donker en duister triumviraat dat met ‘Involves’ wel eens een paar stevige potjes zou kunnen breken.

InwolvesOpener I Va Va Vimedoom klinkt eerst nog als onderhuids sluimerende onrust. Zeer traag volgt er een schijnbaar onschuldige pianomelodie die iets later het gezelschap krijgt van gitzwarte synths. Deze worden verder aangevuld met woest uitwaaiende golven van gitaarfeedback en uit de longen geperste en geschreeuwde vocals die voluit gaan. Bruut, wild en ongetemd. En toch recht op het sentiment mikkend, op het kruispunt van Twin Peaks en de betere Mogwai-soundtrack.

Het gros van de nummers op het album zijn groovy instrumentals. Zoals het sfeervol openbloeiende Minimal 5554, dat voordeel haalt uit de inbreng van analoge electronica, maar toch organisch uitgroeit tot een hoogtepunt. Meteen is ook duidelijk dat de band na ‘Air+’ (uit 2014) andere muzikale stappen zet zonder het verleden te verloochenen.

Het huiveringwekkende Vladimir illustreert goed hoe het trio industrial, krautrock, ambient en postrockelementen met elkaar kruist en zo nieuw, muzikaal terrein aanboort. Dat is ook te horen in Strange Waltz, waar Willems & co in werkelijk grootse stijl aan het experimenteren slaan.

Intown is een fascinerende trip annex soundscape waar we dagen later nog steeds mee in het hoofd zitten.  De band schildert haast met geluid, waarmee ze het verbeeldingsvermogen van de luisteraar aan het werk zet. Het trio zorgt er ook voor dat alles naadloos in elkaar overvloeit. Zo duikt wat verder Dirty Monks op dat kerkelijke invloeden laat overgaan in kosmisch sci-fi materiaal en wat egen elkaar aan schurkende, schreeuwerige, vocale samples herbergt.

Straffe kost is ook Be Kind dat een kleine tien minuutjes sterretjes doet zien. Totaal gevloerd zijn we door één van ‘s lands boeiendste trio’s. Het nieuwe album van Inwolves bevelen we elke muziekfan met smaak en zin voor experiment graag van harte aan. Het album kan echter niet los gezien worden van de vele concerten die het trio speelt, dus check hen zeker uit.

Inwolves live:
02/04 - De Biekorf (Brugge)
18/05 - AB (Brussel)

29 maart 2016
Philippe De Cleen