Horace Andy - Midnight Scorchers

On-U Sound

Midnight Scorchers

Of wat had u gedacht? De unieke samenwerking tussen reggaelegendes Horace Andy en On-U-Sound-producer Adrian Sherwood is nog niet afgekoeld of de obligate “dub version”-plaat ligt al op de plank. ‘Midnight Scorchers’ filtert dus de “Skylarkin'” vocals weg en schuif wat psychedelische effecten in de plaats. Maar je kan je ook verwachten aan nieuwe mc’s, songs die de eerste plaat niet haalden en leuke, extra instrumentale partijen. Telkens beperkt en in verantwoorde mate. En dat komt het - naar onze bescheiden mening - te hoge kermisgehalte van original ‘Midnight Rocker’ enorm ten goede.

Neem nu Midnight Scorcher (de titels zijn verwarrend, we weten het), de opnieuw bewerkte song van Massive Attacks Safe From Harm, waarin Andy en Adrian zich eerst wat verslikten. Ditmaal staat de rollende basriff compleet centraal, krijgt de reggaezanger (die met de vibrato stem toch niet kan tippen aan die van Shara Nelson) bijstand van MC Daddy Freddy met enkele rumbling raps en vallen de belletjes, bliepjes en flikkergeluidjes meer in de plooi. En dat geldt zowat voor elke song op deze plaat: de "rhythm" krijgt meer aandacht, echo’s en dubmomenten creëren ruimte en “te” wordt “hét.

Balans, daar draait het om. De vurige hoorns die Dirty Money Business aanwakkeren, die cello die ons in het origineel al verraste en in Sleepy’s Night Cap een soort van “melancholic roots”-sfeertje creëert, de meer naar voren geschoven, klassieke drum- en basriddim van Studio One classic Feverish (“This is a new song”), … het klopt allemaal nu. Oh ja, en de manier waarop Lone Ranger heerlijk met Horace in Mister Bassie grolt en de piano lekker tegen het gekende melodicawijsje op wipt is een verademing op zich.

Dus nee, Horace Andy hoeft zeker niet altijd van de partij te zijn. We adoreren nog steeds die vibrato falsetstem, die je uit de duizend herkent, maar dan zoals nu tien keer op rij in een mooie dubdosering. Moesten we toch één minder momentje naar voren willen brengen: we zijn nooit fan geweest van de opgeklopte rub-a-dub-style die Ain’t No Love In The Heart Of The City verstoort. Hoewel ook nu weer bas en strijkers mooi het beste beentje voor zetten.

We zijn dus ontzettend blij dat Horace en Adrian hier eventjes de boel komen rechtzetten. Wij gaan voluit voor de ‘Midnight Scorchers’, niet voor de ‘Midnight Rocker’, en kunnen nu eindelijk ten volle genieten van de samenwerking van twee van onze helden en eeuwige voorvechters van het Jamaïcaanse erfgoed. One love.

17 september 2022
Laurens Leurs