Hiss Golden Messenger - Hallelujah Anyhow

Merge Records

Met 'Hallelujah Anyway' kan Hiss Golden Messenger zo de concurrentie aangaan met (de akoestische) Ryan Adams (van kampvuurplaat 'Ashes & Fire') en Kevin Morby.

Hallelujah Anyhow

De tien songs op dit aanstekelijke album vol zachtgloeiende altcountry en folk verraden ambacht en huiselijke warmte. Aan de basis ervan ligt de akoestische gitaar en zang van frontman MC Taylor. Zijn band met bassist Brad Cook en multi-instrumentalist Phil (piano, slidegitaar, mondharmonica) kleuren de songs prachtig mee in en geven mee gestalte aan die vaak sobere sounds.

De opvolger van 'Heart Like A Levee' heeft eigenlijk geen grote woorden nodig. De liedjes spreken haast voor zich. Al van bij de naar lente geurende opener Jenny Of The Roses is het genieten van de muziek van deze band. MC Taylor wilde liever ook niet te veel woorden kwijt over dit album. Het gaat op 'Hallelujah Anyhow' over liefde. En op sommige dagen ligt dat gemakkelijker dan op andere.

Wie een referentie dichter bij huis wil, komt wellicht uit bij Admiral Freebee. Gemeenschappelijk hebben ze alvast de liefde voor de goed gemaakte song,, zoals uit het op kwieke drums gestoelde Lost Out In The Darkness blijkt. Die song wordt ook nog eens voorzien van een licht streepje mondharmonica. Er is dus ruimte voor toevoegingen. Vandaar dat er ook  trombone en saxofoon te horen zijn op het album.

'Hallelujah Anyhow' is het type album dat zachtjes openbloeit en met elke luisterbeurt andere accenten legt. Het haast tijdloze Jaw. is een klein nummer waarin MC Taylor zijn ambacht als songschrijver toont. Meer is niet nodig; de essentie - goede liedjes - is daar. En je voelt dat de band voor de sobere, kale trekken van de songs van Taylor een meerwaarde vormt en de songs mee inkleurt.

Het is heerlijk schuilen in de warmte van Harder Rain waarin de zang van Taylor goed tot uiting komt. Af en toe is er ruimte voor meer elektrische gitaren en mag er gerockt worden, zij het voorzichtig, zoals in I Am The Song of Domino (Time Will Tell), dat dan weer gevolgd wordt door de kale, minimale altcountry van Gulfport You've Been On My Mind. Maar het zachtruisende Caledonia, My Love Al is wat ons betreft het prijsbeest, dat diepe krassen in de ziel maakt alvorens het soulvolle, spirituele van When The Wall Comes Down het album fraai afsluit.

Het kernwoord op het album is vakmanschap. 'Hallelujah Anyway' is een album om verliefd op te worden en te koesteren.

1 oktober 2017
Philippe De Cleen