High Hi - Firepool

Noisesome Recordings

Firepool

Niemand kan zeggen nog nooit van High Hi gehoord te hebben, want met de recente single Daggers kamperen ze al weken helemaal bovenaan in 'De Afrekening' van Studio Brussel. Dat nummer en veel meer lekkers kan je zelf ontdekken op de nieuwe plaat ‘Firepool’. 

Na de opvallende passage en nipt gemiste podiumplaats in de editie van 2014 van Humo’s Rock Rally, een eerste en naar ons aanvoelen te veel onder de radar gebleven plaat ‘Hindrance’ in 2017 en  het ondertussen keer op keer bevestigen van de ijzersterke livereputatie, lijk het trio van High Hi met deze plaat niet zomaar aan te kloppen aan de grote poort, maar die gewoonweg in te beuken. 

Met Daan Schepers (Warhola, Bazart, Eefje De Visser,…) achter de knoppen ging de groep in de zomer van 2019 in de studio op zoek naar een nieuw geluid. Enkele vooruitgeschoven singles - het erg in de jaren tachtig gesitueerde 94A9Borders dat eerder minimalistisch en donker te noemen valt en het bijzonder poppy duet Alligot - gaven al aan dat het High Hi overduidelijk High Hi blijft, maar dat er meer met elektronica en meerstemmigheid aan de slag gegaan werd.  

De Afrekeningshit Daggers is de openingstrack van ‘Firepool’ en vanaf de eerste beluistering trekt de song al de aandacht. De uptempo vrolijkheid, de pompende bas van Koen Weverbergh en vooral de samenzang en chemie tussen Anne-Sophie Ooghe en Dieter Beerten zorgen ervoor dat deze song een mokerslag van jewelste is. 

Ook de titelsong en het daaropvolgende Overpower zijn catchy, toegankelijke en eigenzinnige poprocksongs, die in het refrein elke keer volop openbarsten. Slotnummer Twins heeft dan weer een bijzonder hoog meezinggehalte en nestelt zich, zoals het een heerlijke popsong betaamt, gewillig in het gehoor. 

Na dertig minuten zit ‘Firepool’ erop; Kort en krachtig, maar ook de ene na de andere song met hitpotentieel. De sound schuift iets meer richting pop, maar blijft voldoende scherpe randjes hebben. Bovendien krijgen we ook meer duetten, waarbij het contrast tussen de stemmen van Ooghe en Beerten voor een bijzonder mooie blend zorgt. ‘Firepool’ van High Hi klinkt zoals de titel: vurig en verfrissend tegelijkertijd. 

17 juni 2020
Patrick Blomme