High Hi - Hindrance

Caroline Records

In 2014 leerden we High Hi kennen tijdens Humo’s Rock Rally. In de finale misten ze op een haar na het podium, maar ze maakten hoe dan ook indruk met hun no nonsense powerpop. Nu komen ze op de proppen met hun debuutalbum ‘Hindrance’ en dat is een welgemikte trap in de ballen…

Hindrance

Dat High Hi een pak energie op overschot had, bewezen ze reeds live en ook de instrumentale single Calm Down Sir van vorig jaar sloeg serieuze gensters. Om die energie wat te kanaliseren en te finetunen, trok High Hi de studio int voor hun debuutplaat met Niek Meul en Reinhard Vanbergen om vanachter de knoppen te gaan zitten.

High Hi weet zich op ‘Hindrance’ een eigen gezicht aan te meten. Centraal in de sound staan de stem en het gitaarspel van Anne-Sophie Ooghe, maar ook het prominente basspel van Koen Weverbergh en de strakke en stuwende drums van Dieter Beerten bepalen duidelijk mee de sound. Op die manier is ‘Hindrance’ een erg consistente plaat geworden met stuk voor stuk standvastige en sterke nummers; zo nog eens een echt album en geen verzameling bij elkaar geharkte singles.

De imposante openingssong Vultures schiet onmiddellijk raak en met stevige salvo’s van alle linies. Onmiddellijk daarop volgt de eerste single Islands Full Of Gold. Een nieuw nummer is dit niet, maar de transformatie is enorm en maakt van het nummer een op en top energiebom. High Hi weet met slechts drie muzikanten en zonder trucjes wel vaker bijzonder kloek uit de hoek te komen zowel in de zang als in de begeleiding zoals in No Idea, Baseball Fights en slotsong Break/Brake.

Er kan echter ook gas terug genomen worden zo blijkt in het meeslepende Immune To The Weather en het wondermooie, melancholische en zalvende Fear Of Snow, waarin Ooghe en Beerten een staaltje perfecte samenzang te berde brengen. Op Magnify weet High Hi mijmering en energie perfect af te wisselen en te combineren.

High Hi levert een totaalpakket af: goede songs, sterke zang, begeleiding en een dosis nuance. Los van trends doen ze hun ding en wij kunnen het behoorlijke smaken. ‘Hindrance’ is een mooi beginpunt, dat er nog veel mogen volgen…

19 maart 2017
Patrick Blomme