Grizzly Bear - Veckatimest

Warp Records

Veckatimest

Uiteraard wordt er al eens gediscussieerd op de redactie. Dat moet. Als wij bijvoorbeeld onze twijfels uitspreken over een band als Fleet Foxes, laaien de discussies vaak hoog op. Het was dan ook eerder toevallig dat ‘Veckatimest’, de nieuwe plaat van Grizzly Bear, op ons bureau belandde. Voor een uitdaging staan wij echter altijd open. En dus werd het hoofd zo goed mogelijk leeggemaakt om weer gevuld te worden met de wonderlijke muziek van deze band.

Om een eerste mysterie te ontrafelen: Veckatimest bestaat echt. Het is een onbewoond eilandje in Massachusets. De band heeft een zwak voor de omgeving en nam er de plaat ook grotendeels op.Maar er blijven nog veel vraagtekens over, beginnend bij de hoes. Er staat niks specifieks op, en toch ga je meteen op zoek naar vormen en betekenissen. Zelfs de manier waarop de titel is aangebracht, roept beelden op en smeekt om aandacht.Zoals het elke goede plaat betaamt, geeft ook dit stukje tastbare schoonheid zijn geheimen echter niet meteen prijs. Maar voor wie doorbijt, gaan de poorten van de muzikale hemel gegarandeerd open.Misschien had u dat achterpoortje naar die hemel echter al genomen, door de veel te vroeg uitgelekte versie van slechte kwaliteit van dit album te downloaden. Maar zelfs in dat geval zal u niet op uw honger blijven zitten. De details die u in die abominabele versie heeft gemist, kan u nu in alle glorie aanhoren.Het begint al meteen met opener Southern Point. Je voelt de alom aanwezige spanning die in de eerste noten van dat nummer verstopt zit. Als dan na ongeveer een minuut de uitbarsting effectief komt, is de ontlading fenomenaal.De drums schreeuwen hun euforie uit, de stemmen smeken om uw aandacht en dan zijn er nog de blazers, die je pas hoort als je je oren spitst, maar die toch onmiskenbaar bijdragen tot het geheel. En dat is nog maar het eerste nummer. Een soortgelijke opbouw hoor je immers ook in All We Ask, al steekt het hoogtepunt daar minder prominent boven de rest van het nummer uit.Met harmonieën zoals u die kent van bands als Fleet Foxes is kariger omgesprongen dan op hun vorige albums, maar met Fine For Now solliciteren deze jongens toch duidelijk naar de titel “nieuwe Crosby, Stills & Nash”, zonder een kopie van het origineel te zijn. Daartoe draagt het kinderkoor dan weer bij, met muziek die zo uit Disneys ‘Alice In Wonderland’ lijkt te zijn weggeplukt, iets wat je ook in Dory terughoort.

Het is onmogelijk om alle hoogtepunten van dit album te bespreken, maar While You Wait For The Others verdient toch een vermelding. Het lijkt een eerder atypisch nummer voor deze plaat, omdat er eerder conventioneel te werk is gegaan. Maar toch is de Grizzly Bear-stempel nadrukkelijk aanwezig.

Eindejaarslijstjes en dergelijke, het vervaagt allemaal bij de schoonheid van deze plaat. En u heeft vast niemand nodig om u te zeggen wat nu precies goede platen zijn. Maar mocht u toch twijfelen...

20 mei 2009
Patrick Van Gestel