Geraldines - Real Dinges

UhmYeahSure Records

Real Dinges

Alles zag er zo goed uit voor The Geraldines, vier rock minnende Mechelaars met een voorliefde voor grillige songstructuren. Ze hadden de debuutplaat ‘Never Worry Always Worry’ net opgenomen, toen alles plots stokte. Ze waren klaar om de podia te bestormen in wat een zinderende triomftocht op de zomerfestival moest worden. Ware het niet dat het voorgaande zich afspeelde in 2020, het horror-covid-jaar, toen de wereld stilviel. Quarantaines, geannuleerde optredens en gesloten muziekclubs. Geen mogelijkheid om je songs live naar je publiek te brengen. Weken werden maanden. En dan slaat de twijfel toe: was dit het dan? Ga er maar aan staan als jonge band.

 

Murw geslagen trok de band in 2021 de stekker eruit. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Een definitief afscheid van de band bleek veel moeilijker dan het kwartet dacht. Maar het moest anders: vrijer, zonder remmingen en externe druk. Er kwamen nieuwe nummers, die ze uitpuurden tot er geen grammetje vet meer aanhing. Het deed ons terugdenken aan de filosofie van de artrockpunkers van WIRE ten tijde van ‘Pink Flag’: geen overbodige solo’s, de essentie van de song is het enige wat telt. Korte, van alle overgewicht ontdane nummers, die een statement maken en alweer gedaan zijn. Spinters in plaats lange-afstand-lopers.

In dit opzicht is het nieuwe werk gevoelsmatig als "postpunk" te klasseren, wars van alle conventies en met dezelfde DIY-mentaliteit. Regels zijn er om genegeerd en vooral gebroken te worden. Zoals op de tweede plaat ‘Real Dinges' van - nu zonder “The” - Geraldines (funfact: gooi alle letters van de groepsnaam op een hoopje en maak er een albumtitel mee). We bedachten bij het beluisteren van de eersteling nog: “The Geraldines houden er wel van om songs op te delen in verschillende stukjes, elk met een eigen sfeer en tempo. (…) Al had het evengoed een dubbelalbum kunnen geweest zijn, als alle ideeën in de songs volledig uitgewerkt zouden zijn.” Voor ‘Real Dinges’ kiezen ze resoluut voor de korte afstand. Met twintig nummers tussen de tweeêndertig seconden en iets meer dan drie minuten.

Twintig popsongs met als titel slechts één woord: misschien vormen ze de boodschap van dit conceptalbum, wie zal het zeggen? (antwoorden per gele briefkaart aan de redactie van daMusic. Wedstrijd onder toezicht van gerechtsdeurwaarder meester Jo Van Backlé). Titels als Now, En, Rather, Look of Real. Het is telkens het eerste woord van de lyrics. Zo begint Ask met “Ask me no questions / and i’ll tell you no lies”. Het kan dan ook gebeuren dat, wanneer je teksten geschreven zijn in de eerste persoon enkelvoud, je songtitels krijgt als I#1 en I#2: “I won’t even try to fight it / i won’t even try to make it right with you again”. Hartzeer is altijd al een goede basis voor een pakkende popsong geweest.

Soms ruw en krachtig, dan weer ingetogen met piano of viool. Lekker muziek maken zoals die in je hoofd altijd al moest klinken. Met ruimte voor nieuwe klanken en mogelijkheden zoals met een vocoder en ritmebox in Snakes en Look. Onverwacht, maar toch honderd procent echt. Geraldines gaan volledig voor het experiment, zonder rekening te willen houden met wat anderen verwachten. Het geheel blijft niettemin vintage Geraldines, ook als er een portie jachtige elektro in Show geïnjecteerd wordt. Het klinkt soms als aantekeningen uit een dagboek, die af en toe onderbroken worden door het "echte leven".

Verwacht geen lange intro’s noch overbodige outro’s. Ook geen franjes wat het artwork betreft. Kozen ze voor het debuut nog de kleurrijke en intrigerende foto ‘Restauration du Lac de Montbel’, gemaakt tijdens een performance van de Belgische kunstenaar Maarten Vanden Eynde, dan houden ze het ook voor de hoes op de "minimalistic approach". What you see is what you get. Geraldines doen gewoon hun goesting. Geraldines moeten zjust niks. En gelijk hebben ze. “Doing as if i know what i’m doing / real dinges, real dinges”.

PS. Op de vinyl van de plaat is het nog even wachten: de vinyldrukker ging failliet, waardoor er momenteel geen fysieke platen voorhanden zijn. Ze worden momenteel elders gedrukt. Nog even wachten dus voor je je duiten kunt uitgeven.

30 november 2024
Patrick Van den Troost