Galya Bisengalieva - OST: Hold Your Breath - The Ice Dive

One Little Indian

OST: Hold Your Breath - The Ice Dive

Het verhaal van de Netflix-docu in een notendop: de Finse freeduiker Johanna Nordblad is wereldrecordhoudster langeafstandszwemmen onder het ijs. In één adem en zonder duikapparatuur. Ze wil dit record nog aanscherpen tot tachtig meter. En alsof die uitdaging nog niet stevig genoeg is, komen opwarming van de aarde (lees: moeilijkere omstandigheden van weerstand en afscheurend ijs) en een Covid-pandemie nog roet in het eten gooien.

Een prachtig uitgangspunt voor producer Galya Bisengalieva om een ambient soundtrack bij te voorzien die tegelijkertijd desolaat slepend, minimaal, kil en toch vol onderhuidse spanning staat. Waar je met opeenvolgende titels vanaf First Dive over Melting IceThe Night Before en The Dive tot bij The Ending belandt: veertien tracks lang die in feite als één lange, instrumentale trip beleefd worden.

We kenden de Kazachs-Britse eerste violiste uit het London Contemporary Orchestra al als smaakmaker van sfeervolle doezelmuziek met een diepere ecologische boodschap (zie ‘Arkalum’). Maar deze oefening gaat dus vooral over koude, het niets en toch ook de intensiteit en spanning die achter de race naar zo’n record schuilgaan, weergegeven met digitaal gemanipuleerde vioolstrijken die tot weelderige en gelaagde drones vol melancholische melodieën uitgroeien.

Je zal gedurende een half uur dus moeten leren leven met het minimalisme van tonen en noten, maar ook met extra accenten van uitglijdende hoge pieptonen, onderhuids hobbelende details of opbouwende sequentiële structuren – een beetje in het verlengde van wat de zogenaamde Berliner Schuhle onder leiding van Tangerine Dream ons leerde. Maar tegelijkertijd ook met veel ruimte en stilte. Op het kruispunt van neoklassieke muziek, elektronisch gemanipuleerde ambient en sfeerminimalisme. Maar waar je tegelijkertijd ook de kilte van het ijs, de kracht van de natuur en de imposante overweldiging van een wereld waarin een mens niets betekent over je heen voelt golven. En nee, daar kan natuurlijk het geluid van een afbrokkelende ijsberg niet bij ontbreken. Adembenemend is misschien niet het meest toepasselijke adjectief, maar het is toch ook niet zo heel erg ver van deze ‘Hold Your Breath’-soundtrack verwijderd.

21 februari 2023
Johan Giglot